Hoppa till huvudinnehåll

USA och allierade kräver ännu mer sanktioner mot Nordkorea trots ny dialog

Kristna aktivister i Sydkorea demonstrerar för fred och samförstånd utanför ishallen Gangneung i PyeongChang
Kristna aktivister i Sydkorea demonstrerar för fred och samförstånd utanför ishallen Gangneung i PyeongChang Kristna aktivister i Sydkorea demonstrerar för fred och samförstånd utanför ishallen Gangneung i PyeongChang Bild: EPA-EFE/YONHAP Sydkorea

USA och dess allierade vill ha ännu mer sanktioner mot Nordkorea trots den pågående förhandlingsprocessen mellan Syd- och Nordkorea.

- Kostnaderna för den nordkoreanska regimens beteende måste vara högre, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson vid ett möte om Nordkorea som hålls i Vancouver i Kanada.

Kanada och USA säger i ett gemensamt uttalande att de överväger ensidiga sanktioner som går ännu längre än de som FN godkände under fjoklåret.

De permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd - Kina och Ryssland - vägrade att delta i mötet i Vancouver och utan dem är nya sanktioner inte möjliga.

Tillerson varnar för krig igen

Tillerson avvisade samtidigt Rysslands och Kinas förslag om att USA och Sydkorea stoppar sina gemensamma militärmanövrar om Nordkorea i gengäld upphör med utvecklingen av kärnvapen och missiler.

Tillerson varnade än en gång Nordkorea för möjliga militära åtgärder om det inte gör sig av med sina kärnvapen som utgör ett allt större hot mot USA.

- Vi måste alla vara klarögda vad gäller den nuvarande situationen svarade Tillerson på frågan om amerikanerna bör vara rädda för krig.

Sydkoreanska fredsaktivister demonstrerar utanför USA:s ambassad i Seoul bland annat med krav på att USA och Nordkorea inleder direkta samtal inför OS
Sydkoreanska fredsaktivister demonstrerar utanför USA:s ambassad i Seoul bland annat med krav på att USA och Nordkorea inleder direkta samtal inför OS Sydkoreanska fredsaktivister demonstrerar utanför USA:s ambassad i Seoul bland annat med krav på att USA och Nordkorea inleder direkta samtal inför OS Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Sydkorea,Nordkorea

"Var inte naiva"

De 20 länder som deltar i mötet i Vancouver underströk vikten av att framför allt Kina trycker på Nordkorea även i fortsättningen.

Japans utrikesminister Taro Kono sade att man inte skall vara naiv på grund av Nordkoreas charmoffensiv då det har gått med på att delta i OS i Sydkorea.

- Nu är inte tiden att lätta på trycket och det faktum att Nordkorea har inlett en dialog kan tolkas som ett tecken på att sanktionerna fungerar, sade Kono.¨

Den nordkoreanska delegationen med Ri Son-Gwon i spetsen anländer till mötet om vinter-OS med Sydkorea.
Nord- och Sydkorea har förhandlat om vinter-OS i stilleståndsbyn Panmunjom Den nordkoreanska delegationen med Ri Son-Gwon i spetsen anländer till mötet om vinter-OS med Sydkorea. Bild: EPA-EFE/JUNG UI-CHEL Nordkorea,delegation,samtal,olympiska vinterspelen,Ri Son-Gwon

Spänningen lättar en aning

Kinas president Xi Jinping talade för ett par dagar sedan med Trump i telefon och Xi lär då ha understrukit att Nordkorea har visat tecken på att sanktionerna har fungerat och att spänningen har lättat en aning på den koreanska halvön.

Både USA och Kina har i likhet med resten av omvärlden välkomnat förhandlingarna mellan Nord- och Sydkorea som återupptogs förra veckan efter en över två år lång paus.

Förhandlingarna mellan Nord- och Sydkorea fortsätter den här veckan med att länderna finslipar arrangemangen kring Nordkoreas deltagande i viniter-OS.

Länderna meddelade efter samtal på måndagen att de försöker bilda ett gemensamt damlag i ishockey och att Nordkorea skickar en känd orkester och danstrupp med 140 medlemmar till OS.

Onsdag morgon kom det besked om att Nordkorea också skickar en hejarklack som består 230 personer, till OS.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes