Hoppa till huvudinnehåll

Bly i älgkött kan utgöra hälsorisk - men bara i teorin

Älgtjur i åker
Arkivbild. Älgtjur i åker Bild: Bold Stock älg,däggdjur,horn

Enligt forskning från Sverige och Finland kan blyhalten i älgkött överskrida de tillåtna gränsvärdena tusenfallt. Man slipper problemet genom att rata köttet närmast skottsåret.

I Finland är blyhalten i vilt generellt sett låg.

- Undert åren har blyhalterna minskat och nu ligger vi rejält under EU:s gränsvärden, säger Eija-Riitta Venäläinenfrån Evira.

Farligt kan det bli om jägaren inte är tillräckligt noga med att putsa köttet efter att ha fällt sitt byte.

Bly är en tungmetall som samlas i kroppen, främst i benbyggnaden. Bly påverkar det centrala nervsystemet negativt både hos människor och djur.

Enligt forskning utförd i Sverige och Finland är blyhalten i blodet dubbelt så hög hos personer som ofta äter viltkött.

Man kunde också konstatera att området närmast såret där skottet träffat innehöll tusen gånger mera bly än resten av köttet.

- Vi har kommit fram till att köttet är säkert att äta om man tar bort själva skottsåret och eventuella skråmor runtomkring samt minst tio centimeter av köttet runt skottsåret, säger Arja Helena Kautto som är överinspektör vid Livsmedelsverket i Sverige.

Enligt Kautto kan blyhalten i köttet närmast skottsåret vara så pass stor att den som regelbundet äter vilt kan få symptom av blyförgiftning.

- Det finns en risk för att blyhalten i bloden ökar vilket kan höja blodtrycket och leda till kroniska njurproblem. Hos barn som får i sig för mycket bly kan följderna synnas på populationsnivå som lägre IQ bland barn.

I praktiken är risken för blyförgiftning ändå väldigt liten eftersom de flesta äter blyförorenat älgkött högst några gånger om året.

Artikkeln baserar sig på en nyhet av Raimo Torikka på yle.fi