Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors bjuder unga på gratis preventivmedel

fyra färgglada kondomer
Arkivbild. fyra färgglada kondomer Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kondomer,Preventivmedel,antikonception,preventivmetoder,BIRTH

Preventivmedel för unga ska vara gratis. Också sexualrådgivningen ska förbättras. Det beslöt Helsingfors stadsfullmäktige i går.

Kvinnor under 25 år kommer att erbjudas långtidspreventivmedel kostnadsfritt – det vill säga spiral och p-stav.

Dessutom ska kvinnor under ett års tid erbjudas gratis p-piller eller p-ring.

Gratis kondomer ska också delas ut i en större utsträckning på skolor och ungdomslokaler och på preventivmedelsrådgivningar.

Också sexualrådgivningen förbättras. I praktiken betyder det att staden ska informera om könssjukdomar och preventivmedel i en större utsträckning än tidigare.

Billigare än aborter

Helsingfors stad räknar inte med att satsningen ska innebära ökade kostnader. Tanken är att det ska bli billigare, eftersom staden räknar med minskade kostnader om antalet aborter minskar.

År 2016 gjordes närmare 500 aborter på unga kvinnor mellan 15-24. Den sammanlagda kostnaden för avbrutna graviditeter uppskattas uppgå till 459 000 euro på årsbasis.

Initiativet togs av De Grönas ledamot Reetta Vanhanen. Enligt Vanhanens motion är det vanligast bland kvinnor i åldern 20–24 att utföra en abort.

Eija Väänänen visar upp en p-ring
Unga Helsingforskvinnor kan få en kostnadsfri p-ring under ett års tid. Eija Väänänen visar upp en p-ring Bild: Yle/Helena von Alfthan myrbacka social- och hälsostation,Vaginalring,Preventivmedel,Preventivmedel

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.