Hoppa till huvudinnehåll

Kommunala dagisavgifter sjunker - privat dagvård kan bli dyrare i Raseborg

Erik och Saga pysslar på daghemmet Prästkragen i Präskulla.
Erik och Saga pysslar fredagen till ära. Erik och Saga pysslar på daghemmet Prästkragen i Präskulla. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,pyssel,erik

Privata daghem kan ha svårt att hänga med då de kommunala avgifterna sänks på grund av en lagförändring.

Vid daghemmet Prästkragen i Prästkulla har man hittills haft samma avgifter som de kommunala daghemmen men det kan bli omöjligt i framtiden.

Raseborgs bildningsnämnd fastslog de nya kommunala dagvårdsavgifterna sitt möte på tisdagen (16.1).

Hittills har kostnaderna alltså varit de samma oberoende om föräldrarna valt att ha barnen i kommunal dagvård eller privat i Tenala.

Betydligt större syskonrabatt

Den 1 januari 2018 ändrade lagen gällande avgifter för småbarnspedagogik i hela Finland. Främst är det kostnaderna för låg- och medelinkomsttagare som sjunker.

Blå dörr till Prästkullas daghem Prästkragen.
Prästkragen blev privat i maj 2016. Blå dörr till Prästkullas daghem Prästkragen. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,Dörr,prästkragen

Syskonrabatten stiger från att tidigare ha varit tio procent till hela femtio procent för det andra barnet, och åttio procent för övriga syskon.

Det gör att det blir svårare för privata daghem att hålla sig på samma prisnivå som de kommunala daghemmen.

Hannes leker med storasyster Amanda på daghemmet Prästkragen i Prästkulla.
Syskonen Hannes och Amanda går båda i Prästkragens daghem. Hannes leker med storasyster Amanda på daghemmet Prästkragen i Prästkulla. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,amanda

Daghemmet Prästkragen i Prästkulla övergick till att vara privat för ett och ett halvt år sedan då Raseborg beslöt att stänga daghemmet. Hittills har Prästkragen kunnat erbjuda samma avgifter som de kommunala daghemmen.

Annette Ström, vice ordförande i Prästkulla hembygdsförening som driver daghemmet, säger att de inte har möjlighet att sänka avgifterna ytterligare.

- Tyvärr tillåter inte ekonomin det, det behövs pengar till löner och hyror och annat.

Hoppas på hjälp från staden

Ström understryker att det i sig är en väldigt fin sak att avgifterna sjunker, och hennes förhoppning är att staden kan rycka in och ge financiellt stöd som en lösning på problemet.

- Jag hoppas att vi skulle kunna få skillnaden ersatt från staden. Vi har försökt ha samma avgift som de kommunala daghemmen så att det inte ska vara någon skillnad mellan att välja stadens daghem eller privat, berättar Ström vars egen dotter Michelle går i Prästkragen.

Annette Ström med dotter Michelle i famnen på daghemmet Prästkragen i Präskulla.
Annette Ströms dotter Michelle trivs bra i den lilla gruppen på Prästkragen. Annette Ström med dotter Michelle i famnen på daghemmet Prästkragen i Präskulla. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,annette ström

Raseborgs bildningsnämnd fastslog de nya klientavgifterna på sitt möte på tisdagen (16.1).

De sänkta kommunala avgifterna innebär också ett ekonomiskt bortfall för kommunerna. I Raseborg beräknas det bortfallet bli 230 000 euro.

Sjundeå stöder privat dagvård

I Sjundeå har man tidigare betalat ett kommunalt tilläggsstöd till föräldrar som väljer att ha sina barn i privat dagvård.

Men nu utreder kommunen om det är möjligt att ersätta tillägget med servicesedlar. Förändringen skulle träda i kraft från och med augusti.

Priset familjen betalar för dagvård skulle i så fall bli max 30 euro högre än i kommunal dagvård.

En av orsakerna till att Sjundeå valt att stöda den privata dagvården är att göra det lättare för föräldrar som arbetar utanför kommunen.

Med hjälp av servicesedeln kan barnet få dagvård till exempel på orten där föräldern jobbar eller någonstans på väg från hemmet till jobbet.

I Prästkulla är också avståndet en avgörande faktor, säger Ström.

- Vi hör till Tenala och det är i motsatt riktning från min arbetsplats så det blir en omväg, förklarar hon.

Donny leker på daghemmet Prästkragens gård i Prästkulla.
Donny passar på att ta ett skutt från sandlådan i slutet av dagen.. Donny leker på daghemmet Prästkragens gård i Prästkulla. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,lekplats,Rutschkana,Gunga,Donny

Dessutom tycker hon om att daghemmet är mindre till storleken än de kommunala daghemmen.

Antonia Sjöberg, närvårdare som jobbar på Prästkragen, håller med.

- Med en så liten grupp är det lättare att till exempel ta alla ut i skogen, säger hon.

Privat daghem kan kosta upp till hundra euro mer per månad

Prästkragen ligger naturskönt vid Prästkulla gård och miljön lämpar sig väl för regelbundna skogsutflykter. Sjöbergs barn går också i daghemmet.

Närvårdare Antonia Sjöberg som arbetar på Prästkragen leker med Amanda.
Närvårdare Antonia Sjöberg tycker om att ta barnen ut och leka i skogen. Närvårdare Antonia Sjöberg som arbetar på Prästkragen leker med Amanda. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,Antonia Sjöberg

Såväl Ström som Sjöberg tror att det finns ett tillräckligt underlag för att gruppen ska fyllas i framtiden också.

- De senaste två åren har det fötts många barn som inte går i dagis ännu, säger Ström.

Förhoppningen är att föräldrarna fortsätter välja Prästkragen trots att prisskillnaderna till en kommunal dagplats i värsta fall kan bli över hundra euro i månaden.

- Hittills har ingen förälder frågat om avgifterna, säger Sjöberg.

För tillfället är Prästkragens alla tolv platser fyllda.

Närbild av liten flicka.
Amanda lyssnar intresserat då de vuxna diskuterar daghemsavgifter. Närbild av liten flicka. Tenala,daghem,amanda

Ström berättar att de vid hembygdsföreningens senaste möte inledde diskussionen kring de sänkta avgifterna.

- Vi konstaterade att vi så småningom får veta vad avgifterna blir så att vi kan diskutera med föräldrar och internt fundera hur man löser situationen. Ifall man kan sänka eller är tvungen att hålla samma avgifter, berättar hon.

Betsy och Saga kramar om varandra på daghemmet Prästkragen i Prästkulla.
Saga och Betsy leker gärna tillsammans. Betsy och Saga kramar om varandra på daghemmet Prästkragen i Prästkulla. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,vänskap,Kram,prästkragen

Saga, 2 år, går i Prästkragen. Hon berättar att hon trivs bäst med att leka med lego med sina kompisar på dagis. Däremot är hon lite bekymrad över vintermörkret. Hon ser fram emot sommaren.

- Man kan blåsa bubblor, åka båt och simma, berättar hon om sina planer då vädret blir varmare.

Reds.anm: Barnen nämns endast med förnamn på föräldrarnas begäran.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland