Hoppa till huvudinnehåll

Lagförslag mot kvacksalveri i medvind? - "Alternativ vård kan få farliga konsekvenser"

Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir.
Silvervattnet får mörkare färg ju starkare det blir. Bild: Yle/Dennis Storhannus. Nanosilver: a nanoproduct in medical application.,silvervatten

Borde det finnas en särskild lag för alternativa vårdformer? Det kan bli nödvändigt, anser medlemmar i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Centerns Pekka Puska tänker ta upp frågan med den ansvariga ministern.

Frågan om en särskild lag fick ny fart då riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) skrev en insändare i Helsingin Sanomat där hon efterlyser ny lagstiftning.

Räsänen hänvisar till Svenska Yles program Spotlight som granskade silvervattenanvändningen.

Flera försök

En så kallad kvacksalverilag har varit aktuell många gånger och social- och hälsovårdsministeriet har berett frågan förr. Senast den stupade var 2010 för att man då kom fram till att lagen är onödig.

Och frågan är svår. Det bekräftar riksdagsledamoten Pekka Puska som själv är läkare.

- Jag tycker att Räsänens förslag är bra men frågan är svår. Det finns alldeles för lite vetenskaplig forskning på området. Och det finns så många olika slags preparat, allt från de helt ofarliga till de som är verkligt farliga, säger Puska.

Det kan bli farliga konsekvenser

Pekka Puska anser att användningen av alternativ vård kan få farliga konsekvenser och att folk inte är medvetna om dem.

Pekka Puska.
Pekka Puska (C) Pekka Puska. Bild: Mårten Lampén / Yle Institutet för hälsa och välfärd

Även om en eventuell lagstiftning blir en komplicerad process menar Puska att social- och hälsovårdsministeriet borde inleda en beredning. Han tänker själv ta upp frågan med den ansvariga ministern, partikamraten Annika Saarikko.

Jag tror på upplysning

Riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi (SFP) sitter också i social- och hälsovårdsutskottet. Hon har hittills varit tveksam till förbud och lagstiftning mot kvacksalveri och tror på upplysning och att fakta talar för sig.

Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP
Veronica Rehn-Kivi (sfp) Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP Bild: Jouni Immonen / Yle Veronica Rehn-Kivi,Riksdagsledamot

Läget just nu med vaccinationsmotstånd och silvervattendebatt gör ändå Rehn-Kivi tveksam och hon ställer sig frågan om upplysning inte räcker till.

Hon vill ändå vänta och se vad bland annat polisanmälan mot en silvervattenanvändare leder till.

Saarikko: Resurser att bereda lagen saknas

Omsorgsminister Annika Saarikko kommenterar via sin medarbetare att hon gärna skulle se en kvacksalverilag, men att det inte finns resurser att bereda den så här i slutet av regeringsperioden.

Artikeln uppdaterades 18.1.2018 klockan 11.42 med Saarikkos kommentar.

Läs mera:

Silvervatten säljs som botemedel men är farligt att dricka: "Jag ger det istället för antibiotika"

Allt flera finländare dricker kolloidalt silver – vatten med minimala nanopartiklar av silver i. Tillverkare och säljare hävdar att nanosilver botar sjukdomar. Men silvervatten får inte säljas för invärtes bruk och forskare varnar för skador på inre organ.