Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa ska erövra Tammerfors då Tor utmanar Finlands bästa innebandylag om cupguldet – ”Vi ska njuta, och vinna”

Peik Salminen.
Peik Salminens Lovisa Tor spelar i cupfinalen för första gången i klubbhistorien. Peik Salminen. Bild: Yle/Janne Karinkanta innebandy,Lovisa Tor,Peik Salminen

Division 1-laget Lovisa Tor står inför klubbhistoriens största match och tuffaste utmaning då laget möter suveräna Classic i finska cupens final på lördagen.

Tammerforslaget Classic har vunnit FM-guld de två senaste åren och är på god väg mot ett tredje då laget vunnit 16 och förlorat bara 1 match den här säsongen. Classic toppar innebandyligans serietabell i överlägsen stil samtidigt som Lovisa Tor ligger på fjärde plats i division 1-tabellen.

Dessa två lag drabbar samman i finska cupens final på lördagen.

– Nå det är klart att Classic har landslagsspelare och vi har division 1-spelare. Men vi har kollat på deras spel och jag tycker att vi har alla möjligheter att vinna, påstår Lovisa Tors spelande tränare Peik Salminen.

Lagkaptenen Jonas Hällfors tänker i likadana banor men uttalar sig inte riktigt lika självsäkert som Salminen.

– Bättre motstånd hittar vi säkert inte i Finland. Men inte är det mycket att börja backa, vi måste våga spela. De är ändå bara mänskor och inte maskiner så där kommer nog att finnas möjligheter.

Jonas Hällfors.
Jonas Hällfors. Jonas Hällfors. Bild: Yle/Janne Karinkanta innebandy,Lovisa Tor,jonas hällfors

Snabb vändning

Tor har gjort två besök till ligan men har spelat på den näst högsta serienivån nu i några år. Att laget lyckats ta sig ända till final i cupen skvallrar om att man gjort något rätt i Lovisa.

– Lovisa Tor är ett friskt lag. Vi har hjärtat på rätt ställe och vi tränar bra, säger Salminen.

Men ännu i början av förra säsongen såg det helt annorlunda ut. Laget var ytterst tunt då serien startade i fjol. Till mångas överraskning gick det ändå hyfsat bra vilket gjorde det lättare att arbeta vidare.

Byggandet av den här säsongens lag gick hur fint som helst. Salminen berättar att man fick just de spelare som man ville ha och dessutom tog tidigare HIFK-lotsen Marko Paju över som ny chefstränare, rollen som Salminen hade tidigare.

Lovisa Tors chefstränare Marko Paju ger instruktioner åt spelarna.
Marko Pajus ritningar har burit frukt. Lovisa Tors chefstränare Marko Paju ger instruktioner åt spelarna. Bild: Yle/Janne Karinkanta innebandy,Lovisa Tor,marko paju

– Inställningen i det här laget har varit rätt ända sedan den första dagen vi började arbeta. Jag tycker att vi har de bästa spelarna i division 1 men det är ett måste att ha rätt inställning om man vill klara sig, oavsett hurdant lag man har på papper, menar Salminen.

”Hoppas att det känns som hemmaplan”

Lovisa är en innebandystad. Laget får mycket stöd och anhängarna orkar resa också till bortamatcherna. På lördagen behöver de all hjälp de kan få då cupfinalen spelas på Classics hemmaplan i Tammerfors Arenan.

Tor-supportrarna har ändå som avsikt att vända på hemmafavören vad gäller publikstöd då det kommer i alla fall två busslaster med fans från Lovisa.

– Vi ska hoppas att det känns som att vi spelar på hemmaplan! Den fördelen har vi ju haft i många bortamatcher då fansen åker med, berättar Hällfors.

– Det ska bli en fin match med karnevalsstämning. Lovisafansen kommer att vara de mer högljudda även om matchen är i Tammerfors. Vi har hundratals fans på kommande så det kommer att bli en fin dag, säger Salminen.

Lovisa Tor.
Lovisa Tor. Bild: Yle/Janne Karinkanta innebandy,Lovisa Tor

I Lovisa har man snackat om lördagens final ända sedan laget slog Nurmon Jymy i den dramatiska semifinalen för en och en halv vecka sedan. Då slog Salminen in kvitteringen i matchens sista minut före Sami Aalto avgjorde i förlängningen.

– Många är glada i Lovisa. Det här är ett litet pris åt alla fans som har varit trogna och rest på alla bortamatcher år ut och år in. Det är fint att kunna ge det här till fansen och det är fint att vara med i laget som får spela en riktig herrfinal.

Hällfors berättar i sin tur att han inte kan gå omkring ostörd utan att det ofta kommer någon emot som vill tala om den stundande cupfinalen.

– Nog har det blivit ganska mycket innebandysnack! Man får prata på jobbet och på gatan. Staden lever nog med. Det har varit mycket klappningar på ryggen. Lovisa är en innebandystad, så nog är det här ett fint pris.

Hur ska man klå jätten?

Ursprungligen var det meningen att Tor skulle möta Ådalens IF i en seriematch på fredagen, det vill säga kvällen före cupfinalen. Efter några om och men lyckades man till slut komma överens om att flytta matchen.

Nu kan Tor lägga all energi på att förbereda sig för lördagens utmaning.

Utgångsläget inför finalen är ändå glasklart. Classic är enorm förhandsfavorit och Tor är underdog som inte har något att förlora, så att säga. Samtidigt vet man att det här är en chans som inte kommer emot varje dag.

– Det är första gången vi är i finalen. Vi vill inte bara vara med utan vi ska göra ett riktigt försök. Vi ska njuta och, …och vinna, säger Salminen med ett leende.

Både Salminen och Hällfors verkar tro att det är möjligt att skrälla mot Classic. Men nu gäller det att få också de yngre spelarna att på riktigt tro att det kan hända.

– Nog är det ju fast i oss äldre spelare att försöka psyka att det inte är något att vara rädd för. Om vi far dit och skakar färdigt och har den feelisen vi har förlorat redan så kommer det ju att gå så. Vi måste bara tro på det själv, menar Hällfors.

Men för att Classic ska åka på säsongens andra förlust så krävs det att helt allting ska gå rätt för Lovisa Tor. Spelstrategin ska vara klar, missarnas bör minimeras, och så får bollen gärna studsa på ett gynnsamt sätt.

Peik Salminen ser fundersam ut.
Peik Salminen och Lovisa Tor försöker finna ett vinnande koncept. Peik Salminen ser fundersam ut. Bild: Yle/Janne Karinkanta innebandy,Lovisa Tor,Peik Salminen

– Vi ska vara på absoluta toppen, ha rätt taktig och göra rätt beslut. Då är det inte alls omöjligt att vi vinner när det handlar om en enskild match, även om det är mot Finlands bästa lag. Om vi skulle spela tio matcher så visst skulle Classic vinna fler, men en match är en match och allt kan hända, säger Salminen.

– Vi måste kämpa som lejon och när man får läge så gäller det att sätta bollen i mål.

Cupfinalen mellan Classic och Lovisa Tor spelas klockan 18.00 i Tammerfors.