Hoppa till huvudinnehåll

Polisen kräver hemlig prövning av husrannsakan hos HS-redaktör

Artikel i Helsingin Sanomat.
Artikel i Helsingin Sanomat. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingin Sanomat,Tikkakoski,handlingar,Finlands försvarsmakt,militär underrättelseverksamhet,underrättelsetjänster

Centralkriminalpolisen kräver att klagomålet mot polisens husrannsakan hos journalisten Laura Halminen behandlas bakom stängda dörrar.

Helsingin Sanomats redaktör Laura Halminen drog polisen inför rätta med anledning av husrannsakan som gjordes i december, en dag efter att Helsingin Sanomat publicerat en omdebatterad artikel om Signalunderrättelsecentret.

Polisen motiverar kravet på stängda dörrar med att förundersökningen är på hälft.

Förundersökningsledaren Markku Ranta-aho säger att polisen kommer att kräva att frågan behandlas utan publik och att handlingarna sekretessbeläggs.

Centralkriminalpolisen måste leverera sitt utlåtande om husrannsakan till tingsrätten senast på fredag.

Helsingin Sanomat rapporterade i mitten av december om Signalunderrättelsecentret som lyder under Försvarsmakten. Redan samma dag meddelade polisen att den utreder en informationsläcka i anslutning till rapporteringen.

19 föremål konfiskerades

Följande dag rapporterade Helsingin Sanomat att polisen genomför en särskild husrannsakan hos tidningen redaktör Laura Halminen.

Polisen beslagtog 19 föremål som innehåller källskyddat material. Föremålen är förseglade och finns hos polisen.

Halminen säger att beslagtagandet är ogiltigt eftersom polisen inte inom tre dagar fört ärendena till domstol för prövning.

Ranta-aho anser att tidsgränsen på tre dagar inte gäller i det här fallet eftersom materialet förseglades rutinmässigt och att det inte handlade om en försegling i anslutning till en särskild husrannsakan.

Läs mera:

Polisen gjorde husrannsakan hos HS-journalisten bakom artikeln om Signalunderrättelsecentret – Chefredaktören: Helt exceptionellt

Polisen har gjort en husrannsakan hos Helsingin Sanomats journalist Laura Halminen, rapporterar tidningen. Halminen är en av journalisterna bakom HS artikel från i lördags, som delvis byggde på hemligstämplat underrättelsematerial.