Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien betalar extra för att Frankrike bygger staket mot migranter i Calais

Migranter i Calais 12.1.2018
Migranter i Calais 12.1.2018 Migranter i Calais 12.1.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Calais,Frankrike,Flykting,Migrant

Storbritannien lovar betala 50 miljoner euro extra för att stärka säkerheten kring Calais i Frankrike.

Pengarna används bland annat till att bygga staket och förbättra övervakningsutrustning i den franska hamnstaden Calais och andra gränsområden vid Engelska kanalen.

Ur brittisk synvinkel handlar det om att stärka de brittiska gränserna, säger en talesperson för den brittiska regeringen.

Calais är ett viktigt ställe för migranter som vill ta sig över från Frankrike till den brittiska kusten med färja eller tåg.

Frankrikes president Emmanuel Macron har bett Storbritannien bidra med pengar för att förverkliga den ökade säkerheten.

Hundratals människor - många från Afghanistan och olika delar av Afrika - har slagit läger i Calais i väntan på att kunna ta sig vidare till Storbritannien.

En rad andra fransk-brittiska frågor ska diskuteras

Frankrikes president Emmanuel Macron avlägger ett besök i Storbritannien i dag för att diskutera en rad aktuella frågor med Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Storbritannien väntas förbinda sig att ta emot fler migranter från Calais - framför allt barn som reser ensamma, uppger BBC.

Det är president Macrons första besök i Storbritannien.

Läs mera:

Svenska Yle i Calais: Rätt lugn förflyttning

Svenska Yles reporter Daniel Olin har följt med hur människor har transporterats bort i bussar från flyktinglägret utanför Calais i Frankrike. Dagens tömning är avlutad, och uppskattningsvis 1 600 människor har utan större protester låtit sig föras bort. Tömningen beräknas ta tre dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes