Hoppa till huvudinnehåll

Bärföretagare dömdes för människohandel - bärplockare tvingades till ett omänskligt och ovärdigt leverne

Bärplockares bostäder
Bärföretagarens anställda bodde i släpvagnar. Bärplockares bostäder Bild: Polisen Bärplockare,människohandel,företag,utnyttjande

Tingsrätten i Mellersta Finland har dömt en företagare i bärplockarbranschen till villkorligt fängelse för människohandel.

Det handlar om ett exceptionellt brott som riktats mot thailändska bärplockare.

Bärföretagaren dömdes för bland annat människohandel i samband med värvningen av thailändska bär- och svampplockare till Finland.

Enligt tingsrätten i mellersta Finland utnyttjade bärföretagaren bärplockarnas utsatta situation - och vilseledde dem till sin egen fördel.

"Omänskliga omständigheter"

Tingsrätten talar om tvångsarbete och omständigheter som var omänskliga och ovärdiga.

Domen blev ett år och åtta månaders fängelse, men det faller inom ramen för prövotiden och är därför i praktiken en villkorlig dom.

Utrymme avsett för matlagning och fritid för bärplockare i Finland
Utrymme avsett för matlagning och fritid för bärplockare. Utrymme avsett för matlagning och fritid för bärplockare i Finland Bild: Polisinrättningen i Inre Finland Bärplockare,Thailand,människohandel,thailändare

Bärföretagaren ska också ersätta thailändarna med drygt 46 000 euro i utebliven lön, och 156 000 euro i ersättning för lidande.

Ersättningarna ger bärplockarna 6 000 euro per person, och 127 000 i ersättningar till bärplockarnas jurister.

Den dömda mannen får inte heller idka någon form av näring under tre och ett halvt år.

Läs mera:

Bärföretagare inför rätta för människohandel - 40 thailändare flygs till Finland för att vittna

En företagare inom bärbranschen ställs inför rätta i dag som misstänkt för människohandel i Mellersta Finlands tingsrätt. Enligt Helsingin Sanomat ska ett fyrtiotal thailändare flygas till Finland för att vittna i rättegången.

Läs också