Hoppa till huvudinnehåll

Esbo stad: Vi känner inte till fallet där en äldre skulle ha dött av försummelse i hemvården

Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram.
Arkivbild. Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram. Bild: Mostphotos/ Arne Trautmann äldreomsorg,åldringar,äldre,rullstolar,vårdare,hemvårdare,närvårdare,sjukvård,social- och hälsovårdstjänster,hälsovård,sjukskötare,vård,Åldrande,ålderdomshem,ålderdom,åldringsvård

För drygt en vecka sedan uppdagades misstankar om att försummelse i Esbo hemvård skulle ligga bakom en klients död. Nu förnekar Esbo stad att de skulle ha kännedom om att en klient skulle ha dött på grund av försummelse.

Helsingin Sanomat rapporterade om ett fall från våren 2017 där en åldring hade skickats hem från sjukhuset, och nästa dag då hemvården skulle besöka personen öppnade hen inte dörren.

Eftersom hemvårdaren saknade nyckel uteblev besöket till klienten. Nästa dag hittades den döda åldringen av sina anhöriga.

Med anledning av denna händelse anmäldes hemvården för försummelse.

Staden säger nu i sitt pressmeddelande att de inte har kännedom om fallet.

Många problem inom hälsovården

Tidigare har Svenska Yle rapporterat om att hemvården i Esbo har varit överbelastad och att personalen har varit mycket stressad. Många inom hemvården har också varit sjukskrivna.

I samma pressmeddelande som Esbo stad säger att de inte har kännedom om fallet som nyligen uppmärksammades i medier försäkrar staden också att situationen inom hemvården går mot det bättre.

Enligt staden har personalens välmående förbättrats. Samtidigt medger Esbo ändå att det fortfarande finns arbete att göra.

– Vi följer hela tiden med hur personalen upplever att arbetet löper, hur de mår och hur ledningen bedöms. Personalens bedömning om hur arbetet förlöper är inte ännu på den nivå som vi har som mål, men det har skett utveckling sedan 2014. Dagsläget är inte bra, men vi är på väg åt rätt håll, säger äldreomsorgsdirektör Matti Lyytikäinen i pressmeddelandet.

Läs mera:

HS: försummelse misstänks ligga bakom hemvårdspatients död i Esbo

En patient hos Esbo stads hemvårdstjänster dog på våren ifjol. Nu misstänks hemvården för försummelse och för utsättning, det vill säga att ha lämnat åldringen åt sitt öde.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen