Hoppa till huvudinnehåll

Författaren till "Ett år i Provence" har avlidit

Peter Mayle med ett vinglas i handen.
Peter Mayle 1939-2018. Peter Mayle med ett vinglas i handen. Bild: Murray Sanders / Daily Mail /REX/All Over Press författare,Peter Mayle

Den brittiske författaren Peter Mayle har dött i en ålder av 78 år. Mayle blev världskänd för sina bestsellers om livet i Sydfrankrike, i synnerhet "Ett år i Provence" från 1989.

Mayle var bosatt i den lilla byn Vaugines i Vaucluse. Han avled på torsdagen efter en kortare tids sjukdom på ett sjukhus nära hemmet, upplyser hans förläggare Alfred A. Knopf.

Peter Mayle, född i Brighton 1939, inledde sin författarbana på 1970-talet med sexupplysningsböcker för barn. Han verkade också i reklambranschen.

Men hans verkliga genombrott som skribent skedde efter att han och hans fru 1987 flyttat in i ett 200-årigt stenhus på den sydfranska landsbygden. Syftet med miljöombytet var att skriva en roman.

I en intervju för The Guardian år 2010 berättade Mayle hur han blev så fascinerad av den nya miljön och dess människor - "grannbonden, svampplockaren, kvinnan med den frustrerade åsnan" - att han helt enkelt inte kom i gång med romanförfattandet. Han skrev ett skuldfyllt brev till sin agent där han klagade över de distraherande faktorerna.

Till Mayles ofantliga överraskning och lättnad skrev agenten tillbaka: "Han sa att om jag kunde få ihop 250 sidor till, i samma stil som brevet, så kunde han kanske fixa en utgivare"

Objudna gäster i mängd

"A Year in Provence", med förälskade beskrivningar av natur och människor, mat och drycker, kom ut 1989. Boken blev en miljonframgång och översattes till 40 språk.

Mayle följde upp framgången med "Alltid Provence" från 1991. Därefter utkom ytterligare en rad böcker i fransk miljö. 1993 blev "Ett år i Provence" TV-serie med John Thaw och Lindsay Duncan i huvudrollerna.

Men även om den provensalska turistnäringen välkomnade Mayles PR-verksamhet, blev publiciteten lite för stor för hans egen trivsel. Tusentals besökare ville se huset som han skrivit om, och de drog sig inte för att knacka på dörren eller ströva runt i trädgården.

Strax efter att TV-serien visats flyttade Mayle och hans fru till USA för att undkomma uppmärksamheten. Några år efteråt återvände de till Provence - men nu till ett annat hus, vars läge förblev en noga bevakad hemlighet.

Mayles böcker inspirerade även andra utflyttade att skriva om sitt nya hemland, med Frances Mayes' "Under Toscanas sol" som ett av exemplen.

År 2002 mottog Peter Mayle franska statens finaste utmärkelse, Hederslegionen, för de tjänster har gjort den franska kulturen. Han betecknade Storbritanniens beslut att lämna EU som "katastrofalt" och valde 2016 att bli fransk medborgare.

BBC, AP, New York Times

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje