Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsminister: Beslutet är fattat - bara en tidsfråga innan Turkiet går in i syriska Afrin

Turkiet för stridsvagnar till gränsen mot Syrien inför ett angrepp mot kurdiska gerillan YPG.
Turkiet har redan i flera veckor fört in förstärkningar till gränsen mot Afrin-regionen. Bland annat ska tiotals stridsvagnar har fraktats till området. Turkiet för stridsvagnar till gränsen mot Syrien inför ett angrepp mot kurdiska gerillan YPG. Bild: EPA-EFE/CEM GENCO Turkiet,Syrien,Leopard -stridsvagnen,Afrin

Turkiet tänker gå över gränsen för att angripa kurdgerillan YPG i Afrin. Gerillan lovar att försvara området till sista man medan syriska regimen kallar intrånget en krigsförklaring och hotar att skjuta ner turkiska plan.

Den turkiska regeringen bekräftar att landets militär kommer att skickas in i Afrin i nordvästra Syrien för att angripa den kurdiska YPG-gerillan.

Turkiet ser gerillan som en terrorgrupp på grund av de nära kontakterna och ideologiska likheterna med den turkiska kurdgerillan PKK.

Turkiets försvarsminister Nurettin Canikli vid Natos försvarsministermöte i Bryssel.
Nurettin Canikli menar att den turkiska operationen mot YPG i Afrin redan kan anses ha börjat och att det bara är en tidsfråga innan armén går över gränsen. Turkiets försvarsminister Nurettin Canikli vid Natos försvarsministermöte i Bryssel. Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Turkiet,Nato,Nurettin Canikli

Enligt landets försvarsminister Nurettin Canikli har beslutet att gå in i området redan fattats.

- Turkiet kan inte tolerera något område som styrs av terrorgrupper vid sin gräns, säger Canikli.

Kurderna har styrt området sedan 2012 och området har varit både stabilt och tryggt under så gott som hela inbördeskriget.

Om Turkiet verkligen tänker försöka inta kurdområdet förväntas striderna bli blodiga för båda parterna, men framför allt för de civila i området.

YPG har lovat att försvara området till sista man och gerillan tros vara väl förberedd på ett angrepp.

Artilleriangrepp och stridsvagnar vid gränsen

Den turkiska armén har skickat förstärkningar, tusentals soldater och tiotals stridsvagnar, till gränsen mot Afrin de senaste veckorna.

Canikli menar att turkiskt artilleri redan har börjat ett häftigt bombardemang av gränsområdet, och att beskjutningen innebär att operationen i Afrin ”de facto” redan har börjat.

En YPG-krigare går längs med en förstörd gata i terrorgruppen IS tidigare syriska huvudstad Raqqa.
En YPG-krigare i terrorgruppen IS tidigare huvudstad Raqqa. En YPG-krigare går längs med en förstörd gata i terrorgruppen IS tidigare syriska huvudstad Raqqa. Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF Folkets försvarsenheter,Ar-Raqqah,Syrien,kurder

En talesperson för YPG bekräftar att byar vid gränsen har beskjutits häftigt sedan midnatt natten till fredag.

Det har förekommit sporadisk beskjutning redan i några veckor, men enligt YPG-gerillan har takten och antalet mål nu ökat mångfalldigt.

Upptrappningen i beskjutningen kan ses som ett tecken på att turkiska styrkor förbereder sig på att gå över gränsen snart.

Ryssland gav grönt ljus?

Ryssland har sedan en tid några hundra soldater, en så kallad stabiliseringsstyrka, stationerade i området.

Strykan anses ha varit ett slags buffert mot angrepp från både Turkiet och de rebellgrupper som omger Afrin.

Canikli säger ändå att Ryssland har gått med på att dra tillbaka sina styrkor ur Afrin och har alltså givit den turkiska invasionen grönt ljus.

Det kommer rapporter ur området som verkar bekräfta att de ryska soldaterna ska ha lämnat området, men Ryssland har inte kommenterat frågan och uppgifterna har inte gått att bekräfta.

Syrien: intrång en krigsförklaring

Vad ett ryskt godkännande av den turkiska operationen innebär för den syriska regimens hot är oklart.

Vi varnar er, det syriska flygvapnet står i beredskap att förgöra turkiska mål i de syriska skyarna― Faisal al-Mikdad

Syrien har sagt att ett intrång i Afrin ses som en krigsförklaring.

Regimen har också hotat att skjuta ner turkiska plan om de gör intrång i syriskt luftrum för att bomba i Afrin.

- Vi varnar er, det syriska flygvapnet står i beredskap att förgöra turkiska mål i de syriska skyarna, sade den syriska vice utrikesministern Faisal al-Mikdad.

Kurderna ett rött skynke för Turkiet

Afrin är det mindre av två enklaver som utgör den autonoma regionen Rojava, där kurderna utgör majoritet och har både politisk och militär kontroll.

Området mellan de kurdiska enklaverna är redan de facto under turkisk kontroll.

I augusti 2016 trängde Turkiet och rebellgrupper under turkiskt befäl tillbaka terrorgruppen IS från området mellan städerna Azaz och Jarablus.

Officiellt gick Turkiet då in i Syrien i spetsen för en rebellstyrka för att tränga tillbaka terrorgruppen.

Den huvudsakliga orsaken antas ändå ha varit att man ville förhindra kurderna från att förena sina två enklaver.

Nu tänker Turkiet alltså gå in i Afrin för att ta kontrollen över det ena kurdstyrda området.

Kurdisk kontroll över områden som gränsar till Turkiet har länge varit ett rött skynke för landet, som befarar att det kan föregå som exempel för den egna kurdiska befolkningen.

Del av större upptrappning?

USA har kraftigt stött de syriska kurderna då de har spelat en avgörande roll i kampen mot IS i Syrien.

USA meddelade nyligen att de kommer att utbilda och beväpna en 30 000 man stark styrka för att skydda kurdområdet och motverka iranskt inflytande.

USA sade också samtidigt att den militära närvaron i norra Syrien förlängs på obestämd tid.

Samtidigt har Turkiet uppmanats att inte angripa kurdområdena.

Några konkreta åtgärder för att förhindra Natolandet Turkiet från att gå in i Afrin har ändå inte vidtagits, åtminstone öppet.

Flyktingkvinna i norra Syrien fyller på en hink med vatten i ett flyktingläger i provinsen Idlib.
Strider i Idlib-provinsen de senaste veckorna har drivit 200 000 människor på flykt. Många har flytt till läger vid den turkiska gränsen. Flyktingkvinna i norra Syrien fyller på en hink med vatten i ett flyktingläger i provinsen Idlib. Bild: EPA-EFE/YAHYA NEMAH Syrien,Idlib

Angreppet mot Afrin befaras bli en del av en bredare ny upptrappning av inbördeskriget då IS utgör ett allt mindre militärt hot.

Samtidigt som alla länder som är inblandade i konflikten uppger att de vill se ett enat Syrien då kriget slutar, verkar det ändå pågå en indelning av landet enligt etniska gränser och inflytandezoner.

USA har allt kraftigare gått in för att stöda kurderna, Turkiet och en rad arabländer har lagt sina kort på de rebellgrupper som sorterar under Fria syriska armén.

Iran och Ryssland stöder i sin tur den syriska regimen och grupper som strider på dess sida.

Då kampen mot IS så småningom begränsar sig till allt mindre områden väntas striderna igen trappas upp på andra håll.

I Idlib-provinsen har rebellerna och regimen redan en längre tid utkämpat häftiga strider som har tvingat över 200 000 människor på flykt.

Kurdområdena befaras kunna bli nästa område i tur att igen blossa upp, då Turkiet och rebellerna försöker utöka sin kontroll och sitt inflytande.