Hoppa till huvudinnehåll

HS-mätning: Sauli Niinistö i klar ledning - men tappar stöd

Från vänster, Paavo Väyrynen (valmansförening), Sauli Niinistö (valmansförening) och Nils Torvalds (SFP) under en valdebatt  den 10 januari 2018.
Paavo Väyrynen har gått framåt, medan Sauli Niinistö backat. Stödet för Nils Torvalds är oförändrat. Från vänster, Paavo Väyrynen (valmansförening), Sauli Niinistö (valmansförening) och Nils Torvalds (SFP) under en valdebatt den 10 januari 2018. Bild: Markku Hyttinen / AOP Sauli Niinistö,Nils Torvalds,Paavo Väyrynen,Presidentvalet i Finland 2018

President Sauli Niinistö är fortfarande i klar ledning i Helsingin Sanomats opinionsmätning inför presidentvalet om en dryg vecka.

Niinistös ledning har ändå krympt från 75 procent i december till 68 procent nu. Niinistö har ställts upp av en valmansförening.

Pekka Haavisto (Grön) kommer på andra plats i mätningen med ett stöd på 11 procent, vilken är en procentenhet mindre än i december.

Väyrynen framåt

Stödet för Paavo Väyrynen har ökat betydligt sedan mätningen i december. Då hade han ett stöd på 3 procent, men nu är stödet uppe i 8 procent.

Också Väyrynen kandiderar för en valmansförening. Det här är fjärde gången han ställer upp i presidentvalet.

De övriga kandidaterna är ungefär på samma nivå som i den förra mätningen. Laura Huhtasaari (Sannf) har ett stöd på 4 procent, medan stödet för både Matti Vanhanen (C) och Merja Kyllönen (VF) är 3 procent.

Valdebatt i Uleåborg den 10 januari, på bilden Matti Vanhanen (C), Laura Huhtasaari (Sannf) och Tuula Haatainen (SDP).
Valdebatt i Uleåborg den 10 januari, på bilden Matti Vanhanen, Laura Huhtasaari och Tuula Haatainen Valdebatt i Uleåborg den 10 januari, på bilden Matti Vanhanen (C), Laura Huhtasaari (Sannf) och Tuula Haatainen (SDP). Bild: Markku Hyttinen / AOP Tuula Haatainen,Laura Huhtasaari,Matti Vanhanen,Presidentvalet i Finland 2018

I mätningen har Tuula Haatainen (SDP) ett stöd på 2 procent och Nils Torvalds (SFP) ett stöd på 1 procent.

Enligt Alma Medias mätning som publicerades på torsdagskvällen har Niinistö ett stöd på 58 procent, före Haavisto med 14 procent och Väyrynen med 7 procent.

Presidentvalet hålls den 28 januari.

Källa: Helsingin Sanomat

Läs mera:

Statsvetare om Niinistös väljarstöd: Valet avgörs i första omgången

Det krävs en skandal för att stödet för sittande president Sauli Niinistö ska falla under 50 procent före valdagen, säger statsvetare Jan Sundberg. Niinistös väljarstöd har sjunkit med 8 procentenheter i Yles mätningar, men trots det ser presidentvalet ut att kunna avgöras i första omgången.

Läs också

Val