Hoppa till huvudinnehåll

Korsholms gymnasium fick nytt café – driften av caféet blir en del av utbildningen

Rektorn för Korsholms gymnasium Joakim Bonns tillsammans med Robin Sandelin, Jonas Pihlaja, Alexander Westergård och Nico Renlund
Rektorn för Korsholms gymnasium Joakim Bonns tillsammans med Robin Sandelin, Jonas Pihlaja, Alexander Westergård och Nico Renlund. Rektorn för Korsholms gymnasium Joakim Bonns tillsammans med Robin Sandelin, Jonas Pihlaja, Alexander Westergård och Nico Renlund Bild: Yle/Anna Ruda Korsholms gymnasium,joakim bonns

På fredagen invigdes det nya studerandecaféet i Korsholms gymnasium. Renoveringen har gjorts av de studerande på fritiden och driften av caféet ska skötas av de studerande i en tillämpad kurs.

Pojkarna berättar att utrymmet förut var kalt och halvdött med väggfasta bord. Rektorn Joakim Bonns bad dem göra något åt utrymmet och klockan sju nästa morgon rev de ut borden.

Allt arbete är gjort på pojkarnas fritid

- Vi har varit här före och efter skolan, ända tills Joakim sa att vi får fara hem och fortsätta en annan dag, säger Alexander Westergård.

- Det är ju så här gymnasiet ska vara. Vi ska ha projekt som skapar engagemang, säger Bonns.

Nu är utrymmet som förut var två klassrum en del av skolans öppna samlingsrum, möblerat med soffor, bokhyllor och biljardbord.

- Det blev precis så bra som vi hoppades, säger Nico Renlund.

Alla de som jobbat med att förnya studerandecaféet skriver studenten i vår och lämnar snart skolan.

- Jag vill lämna efter mig något. Kanske någon annan vill fortsätta med något annat här i skolan, säger Robin Sandelin.

Caféet ska skötas av de studerande i en tillämpad kurs

Fastän caféet nu är färdigt fortsätter projektet. Nästa period startar en kurs som ännu går under arbetsnamnet cafékursen.

- De studerande är ansvariga för caféet, för vad som säljs här, vad allt ska kosta, att vi gör en vettig vinst och hela marknadsföringsdelen. Det blir en häftig kurs för dem som är genuint intresserade av företagande, säger Bonns.

Inför nästa läsår skapar man i Korsholms gymnasium en samling med tillämpade kurser.

- Strävan är att flera ämnen ska vara integrerade i samma kurs och dessutom samarbetar vi med bland annat Hanken och Åbo Akademi.

En av kurserna nästa år ska avslutas med ett gemensamt halvmaratonlopp.

- Just nu är siktet inställt på att springa i Wien i april 2019. Parallellt med vår kurs kommer vuxeninstitutet att lägga en kurs så att också föräldrar kan delta, säger Bonns.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten