Hoppa till huvudinnehåll

När en bruten nacke inte tillåts vara ett hinder

Hulting i sin rollstol vid sidan av vägen i Afrika.
Claes Hultling valde att göra sitt livstrauma till sin livsgärning. Hulting i sin rollstol vid sidan av vägen i Afrika. Bild: Sven Lindahl Yle Fem,dokumentärprogram,Claes Hultling,Afrika med bruten nacke

Den svenska läkaren Claes Hulting krossade sin sjätte halskota när han dök ner i vattnet år 1984. Han blev förlamad från bröstet och ner. Olyckan blev starten på en ny karriär och i dokumentären Afrika med bruten nacke får vi följa honom när han vill sprida vården för ryggmärgsskadade till Afrika.

Hultings olycka inträffade bara två veckor innan han skulle gifta sig. Men han valde att göra sitt livstrauma till sin livsgärning. Han startade Stiftelsen Spinalis, som idag har blivit världsledande på rehabilitering av ryggmärgsskadade och dessutom har en omfattande forskningsverksamhet.

Kärnan i hela verksamheten är att lära ryggmärgsskadade ta hand om sig själv. Man skall upp ur sjukhussängen så snabbt som möjligt och ta tag i sitt liv.

Hulting var också först i världen med att som ryggmärgsskadad bli pappa genom provrörsbefruktning. Han har också skrivit två böcker; Kokbok för lama och Spinalishandboken, har innehaft en professur på Stanford University och föreläst om ryggmärgsskador världen över.

Claes Hulting är med andra ord framgångsrik. Men det räcker inte. Han söker hela tiden ytterligare bekräftelse.

I samma sekund som jag accepterar min ryggmärgsskada så taggar jag ner. Jag minskar energinivån. Jag vill fortfarande knyta näven i byxfickan och känna att jag har tillräckligt mycket kraft för att bli förbannad.― Claes Hulting under föreläsning för läkarstuderande

I dokumentären får vi följa Hulting när han berättar om sin olycka och den drivkraft som gör att han ser fram emot varje ny dag.

Parallellt får vi se honom i nutid där han står inför sin största utmaning hittills, att ta med den vård för ryggmärgsskadade han varit med och byggt i Sverige till länder i Afrika.

Afrika är framtidens kontinent där man förutspår stor befolkningstillväxt. Här är också sjukvården på väg att bli bättre, men mycket återstår.

Målet med Hultings resor här är att starta specialkliniker för de som bryter nacken och nu står Zambia på tur.


Orginaltitel: Afrika med bruten nacke (Sverige 2016)
30 dagar på Arenan.
En film av Folke Rydén.

Produktion: SVT

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem