Hoppa till huvudinnehåll

Nya Zeelands premiärminister väntar barn - sex veckor mammaledig

Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef
Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef Bild: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA Nya Zeeland,Jacinda Ardern

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är gravid och väntar sitt första barn i juni.

Den 37 åriga Ardern som leder det styrande Arbetarpartiet, bildade en center-vänsterregering i oktober i fjol.

Hon blev samtidigt världens yngsta regeringschef och den yngsta premiärministern i Nya Zeeland i modern tid.

- Och vi trodde att år 2017 skulle bli ett stort år! Jag blir premiärminister och mamma, jublade Ardern då hon berättade om sin graviditet på Instagram.

Sex veckor mammaledig

Jacinda Ardern planerar att hålla moderskapsledigt i sex veckor efter den beräknade tiden i juni.

Hon ersätts under den tiden av Winston Peters som leder det högerpopulistiska partiet New Zealand First som ingår i regeringen.

Premiärministern är gift med programledaren Clarke Gayford som är mest känd för ett populärt fiskeprogram i tv. Han kommer att stanna hemma för att sköta barnet efter Arderns moderskapsledighet.

Arderns regering har drivit på en förlängning av moderskapsledighet från nuvarande 22 veckor till 26 veckor. Reformen träder i kraft år 2020.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern jublade efter beskedet om att hon väntar barn
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern jublade efter beskedet om att hon väntar barn Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern jublade efter beskedet om att hon väntar barn Bild: EPA-EFE/DANIEL MUNOZ Nya Zeeland

Ville inte svara på frågor om barn

Jacelyn Arderns Arbetarparti vann parlamentsvalet i september i fjol men hon vägrade då att svara på frågor om huruvida hon funderade på att skaffa barn.

Hon sade att barn inte borde påverka en kvinnas karriär på något sätt.

Tv-reportern Mark Richardson tryckte på och undrade om det är acceptabelt för landets ledare att ta moderskapsledigt och han hävdade att de flesta arbetsgivare vill veta vilka familjeplaner deras anställda har.

Ardern sade att hon själv nog kan svara på sådana frågor men att ingen annan kvinna bör känna sig tvungen att besvara sådana personliga frågor.

- För andra kvinnor är det oacceptabelt år 2017 att säga att kvinnor borde svara på sådana frågor på sin arbetsplats. Det där är oacceptabelt sade Ardern och pekade på tv-reportern.

Gratulationer

Nu berättar hon att hon och hennes make alltid har velat ha barn.

- Clarke och jag har alltid vetat att vi vill bli föräldrar, men vi fick besked om att det behövs hjälp för att det skall lyckas. Därför är detta är underbar nyhet, sade Ardern.

Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark, de Grönas ledare James Shaw och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har redan gratulerat paret.

- Det faktum att en kvinna kan vara Nya Zeelands premiärminister och under sin ämbetsperiod besluta sig för att skaffa barn, berättar mycket om hurudant land vi är och vad vi kan vara: Moderna, framstegsvänliga och jämställda, konstaterade de Grönas ledare James Shaw.