Hoppa till huvudinnehåll

Succé för tvåspråkig nödcentralsutbildning – 368 ansökningar lämnades in

Alarmcentralen vid Vasa nödcentral.
Alarmcentralen vid Vasa nödcentral. Alarmcentralen vid Vasa nödcentral. Bild: Yle/Kati Enkvist nödcentraler,vasa nödcentral

Ansökningarna till den tvåspråkiga utbildningen för nödcentralsoperatörer i Vasa har hittills överträffat alla förväntningar. Det visar att det finns ett behov för utbildningen, säger Kai Paldanius på Vasa nödcentral.

Ännu för ett par veckor sedan hade bara ett tiotal ansökningar kommit in, men då ansökningstiden på fredagen klockan 15 gick ut var siffran betydligt högre.

Räddningsinstitutet fick allt som allt in 368 ansökningar.

Har det här överträffat era förväntningar?

- Absolut, det har det gjort. Det är jätteroligt och jag hoppas att det är många som verkligen behärskar båda språken och att det blir lätt för Räddningsinstitutet att gallra ut eleverna till kursen, konstaterar Paldanius.

Startade reklamkampanj efter trög start

För ett par veckor sedan startade Räddningsinstitutet en reklamkampanj på flera radiokanaler för att få fler sökande till utbildningen. Och det visade sig vara ett lyckat drag.

- Vi har haft olika reklamtillfällen med vilka vi har försökt väcka folks intresse så det har säkert haft en viss påverkan, konstaterar Paldanius.

- Jag hoppas och tror att det verkliga intresset kommer från att folk känner att de har någonting att ge den här branschen som tvåspråkig person.

Bland de sökande ska 16 gallras ut

Innan utbildningen börjar ska språkliga och psykologiska test utföras bland de sökande för att få fram de 16 personer som får starta utbildningen i höst.

- Det är hård konkurrens att komma in på utbildningen och nu har vi bevisat att det finns ett behov för en tvåspråkig utbildning och jag tycker det är jätteviktigt.

I det här skedet vågar inte Paldanius spekulera om den tvåspråkiga utbildningen får en fortsättning även i framtiden.

- Det är svårt att ta ställning till det där, Det är Räddningsinstitutet som bestämmer det, men åtminstone tycker jag det finns ett behov för det. Det har vi redan bevisat med så här många ansökningar.

Det är första gången som en tvåspråkig utbildning ordnas. Utbildningen startar i Vasa i augusti och går på finska och svenska.

Den tvåspråkiga utbildningen för nödcentralsoperatörer ordnas med tilläggsfinansiering från Inrikesministeriet.

Artikeln uppdaterad 19.1 kl.15.55 med det slutliga antalet ansökningar.