Hoppa till huvudinnehåll

Torsupporter inför finalen i finska cupen: "Vi hoppas att Classic tror att vi är en munsbit som de kan svälja så där bara"

Spelare från Lovisa Tor, säsongen 2017-2018
Spelare från Lovisa Tor, säsongen 2017-2018 Bild: Lovisa Tor / Benny Liljendahl Lovisa Tor,innebandy,innebandyspelare,Lovisa

På lördag åker två busslaster med Lovisa Tor-supportrar till Tammerfors för att heja laget till seger i finska cupen i innebandy. Vi ska överrösta Classics supportrar, lovar Marina Tolonen som är med på en av bussarna.

Två busslaster med Torsupportrar och flera privata bilar ska åka till Tammerfors för att se finalen i finska cupen.

Att Tor har tagit sig till final, där laget får möta den regerande finska mästaren Classic, är en historisk bedrift för Lovisainnebandyn.

Marina Tolonen kommer att vara med på den första supporterbussen. Hon har varit med på supporterresor för att heja på Tor i dryga fem år, efter att hon flyttade tillbaka till Lovisa.

– Men jag har hejat på dem mycket längre än så. Jag kommer från Lovisa och staden och speciellt innebandyn har alltid varit viktiga.

Packar mycket kämparanda

Då hon stiger på en av supporterbussarna som ska åka till Tammerfors för att följa med finalen i finska cupen tar hon med sig ”massor med kämparanda och högljuddhet”.

I väskan finns också vimplar, trummor och brandsirener.

– Och kanske någonting att äta eller dricka, men det är en bisak, säger Tolonen.

Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle åka med ett skrikande gäng någonstans för att heja på ett lag― Marina Tolonen

Hur är det med röstvård? Åtminstone Borgå Akilles bandyhejarklack Trömpperit brukar vara ganska hesa efter matcherna.

Marina Tolonen säger att hon hör till dem som brukar vara hesa efter en match.

– Jag har annars också varit lite förkyld nu och är färdigt hes, så jag har säkert ingen röst när jag kommer tillbaka. Men jag behöver ju ingen röst. Jag kan sitta hemma och vara tyst.

En resa till Uleåborg var bara början

Trots att Marina Tolonen har hejat på Tor i många år var det en supporterresa till Uleåborg i slutet av 2012 som gjorde att hon blev en hängiven supporter.

Då var hennes dotter som bor utomlands på besök i Finland och Tolonen frågade om dottern vill komma med på supporterresan.

– Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle åka med ett skrikande gäng någonstans för att heja på ett lag. Det var helt uteslutet.

Ändå åkte Tolonen med. Avfärden var klockan fem en lördag morgon, och hemma igen var hon klockan fem nästa morgon.

– Vi fick stryk så in i det gröna, men det var en härlig resa. Det var så roligt att få komma med i en stor familj av olika personer i olika åldrar, där vi alla har Lovisa och Lovisa Tors innebandy gemensamt.

Det var där allt började. Numera går Tolonen på alla hemmamatcher och de flesta bortamatcher.

"Låter tokigt" att Tor spelar cupfinal

Men vad tycker supportrarna om att Lovisa Tor har tagit sig till final i finska cupen?

Tor är på fjärde plats i serietabellen i division ett, medan Classic har tagit hem FM-guld de två senaste åren och dominerar innebandyligan.

– Det låter alldeles tokigt, säger Marina Tolonen. Vi hoppas alla att de tror att vi är en munsbit som de bara slukar i sig.

Jag har annars också varit lite förkyld nu och är färdigt hes, så jag har säkert ingen röst när jag kommer tillbaka― Marina Tolonen

Oberoende av om Tor tar hem segern i finalen eller inte, tycker Tolonen att laget och supportrarna har vunnit.

– Vad har vi att förlora? Vi är bra på att kämpa och har allt att vinna.

Torsupportrarnas strategi för att heja sitt lag till seger är att överrösta Classicsupportrarna, trots motståndarens hemmaplansfavör.

Tolonen säger att Torsupportrarna är ganska många till antalet. De ska stampa med fötterna, använda brandsirener och vifta med flaggor och vimplar. Och förstås ska de använda sig av den egna rösten.

– Vi ska se till att herrarna kämpar så bra som möjligt och vi ska kämpa med dem, säger Marina Tolonen.

Läs mera:

Lovisa ska erövra Tammerfors då Tor utmanar Finlands bästa innebandylag om cupguldet

Division 1-laget Lovisa Tor står inför klubbhistoriens största match och tuffaste utmaning då laget möter suveräna Classic i finska cupens final på lördag.

Läs också