Hoppa till huvudinnehåll

USA:s försvarsminister Mattis: Kina och Ryssland är större hot än terrorism

USA:s försvarsminister James Mattis.
James Mattis. Arkivbild. USA:s försvarsminister James Mattis. James Mattis

USA anser att det största hotet mot landets säkerhet är Kina och Ryssland istället för internationell terrorism.

USA ska publicera en ny försvarsstrategi och under fredagen har pressen fått bekanta sig med ett utdrag på elva sidor ur den.

Enligt försvarsstrategin är Kinas ökade militära upprustning och ett allt aggressivare Ryssland av högsta prioritet för säkerhetsläget i USA.

Tävlan med Ryssland och Kina hotar också USA:s militära övertag i världen. Enligt strategin behöver USA:s militär investeringar för att bli allt mer dödlig, mobil och redo för krig.

– Vi kommer också i fortsättningen att jobba med insatser mot terrorism, men den stora maktkampen, inte terrorismen, är nu av högsta prioritet för den nationella säkerheten, sade försvarsminister James Mattis.

Mattis deklarerade också att terrorgruppen IS fysiska kalifat i Irak och Syrien är slaget, men att terrorgrupper som IS och al-Qaida tillsammans med övriga extrema rörelser fortfarande är ett globalt hot.

Också cyberattacker från Kina som är riktade mot USA:s statsapparat och företag nämns som tydliga hot. För Rysslands del nämns kriget i Ukraina, den ökade aktiviteten i Syrien samt inverkan i USA:s presidentval 2016.

Försvarsstrategin har kallats för en "fundamental förändring" i USA:s riktlinjer inom försvarspolitiken.

Källa: AP, Yle

Läs också