Hoppa till huvudinnehåll

Dörr till VR-värld öppnades i Åbo

Grand Canyon i solnedgång
Grand Canyon i solnedgång Bild: Alexander Granholm / Yle Grand Canyon National Park,Grand Canyon,Landskapsfotografi

Ta på dig VR-glasögonen och hörlurarna och glid fram över Grand Canyon, ta dig genom öknen utan att zombierna får tag på dig, gå in i och utforska kroppen på en person eller njut av musiken i en varm fantasivärld.

I centrum av Åbo har Cybernet Virtual Reality Arcade öppnat dörrarna för dig att stiga in i VR – den virtuella verkligheten.

Men var försiktig om du reser ut i rymden, för du betalar per timme i VR-världen, så det kan bli ganska dyrt om du åker några ljusår.

– Folk vill ha nya upplevelser, och med VR-glasögon eller en VR-hjälm kan du göra saker som annars kanske är omöjliga. Du kan till exempel turista, gå på museum och göra långa resor på ett ekologiskt sätt, förklarar Anna Salmi.

Virtuell verklighet på Helsingfors stadsmuseum.
Virtuell verklighet på Helsingfors stadsmuseum. Virtuell verklighet på Helsingfors stadsmuseum. Bild: YLE / Kimmo Hiltunen virtuell verklighet,Helsingfors stads stadsmuseum,museer,Helsingfors stad (Administration)

– Andra är mer intresserade av olika spel. Ju häftigare dess bättre, säger Juuso Salmi.

Snabbt växande bransch

I Finland visades de första VR-världarna upp på teknologimässan Slush år 2016, och utvecklingen har gått snabbt.

– Först var det små spelbolag som var aktiva, men nu har också de större börjat engagera sig, säger Juuso.

En man med VR-glasögon spelar ett spel där rymdvarelser ska stoppas.
Juuso Salmi räddar världen i ett VR-spel. En man med VR-glasögon spelar ett spel där rymdvarelser ska stoppas. Bild: Linus Hoffman / Yle VR,virtuell verklighet,vr-värld

Företagarparet Salmi har öppnat Finlands femte VR-upplevelsecenter. De andra finns i Helsingfors, Esbo, Vanda och Tammerfors.

Terapi eller skrämmande upplevelse?

Den virtuella verkligheten öppnar sig förutom för resor och spel också för terapi, motion och för filmer.

I Åbo finns exempelvis ställen där man med VR-glasögon får hjälp mot fobier. Och om upplevelsen blir alltför skrämmande kan man snabbt ta av sig glasögonen och återvända till Åbo.

– Det finns en värld där man ska gå på en planka mellan två skyskrapor, och då vi satte en riktig, fysisk planka på golvet blev upplevelsen mycket mer spännande. Du känner plankan under fötterna, och upplever samtidigt hur du går på flera hundra meters höjd, berättar Juuso.

Venäläinen Oleg kävelee palkin päällä Cayan Tower -rakennuksen huipulla Dubaissa.
Venäläinen Oleg kävelee palkin päällä Cayan Tower -rakennuksen huipulla Dubaissa. Bild: Red Bull Media House GmbH skyskrapor,Urban exploration,URBEX - Enter At Your Own Risk

– Jag vågade inte pröva på det. Det blev för skrämmande, fastän jag visste att det inte var på riktigt, säger Anna.

Motion och film med egna upplevelser

På en del gym finns till exempel spinning med VR-glasögon, så att du cyklar uppåt och åker nedåt i virtuella landskap. Du kan bestiga berg eller du kan boxas med en kompis – utan att skada dig.

De åtta spelplatserna i Åbo är kopplade till varandra, så att man tillsammans med kompisar kan spela spel eller besöka olika platser.

– I dag umgås man på Facebook, men i framtiden kan du till och med sitta hemma, men samtidigt umgås med dina kompisar i den virtuella världen.

En virtuell vandring i Olivias rum år 1917.
En virtuell vandring i Olivias rum år 1917. En virtuell vandring i Olivias rum år 1917. Bild: Olli Laine / Yle VR,virtuell verklighet,virtuell värld,historia,Finlands historia,Helsingfors,virtuell miljö

I framtiden kan vi också få uppleva VR-världar där vi inte bara spelar, reser och umgås, utan där vi också exempelvis kan gå in i en film och påverka handlingen.

– Ju verkligare den virtuella verkligheten är desto intressantare blir den också för spel- och filmproducenter, och för oss användare, säger Juuso Salmi.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland