Hoppa till huvudinnehåll

Hur ska man tänka kring bilbarnstolar?

Kvinna spänner fast barn i bilbarnstol.
Här i Norden tar vi trafiksäkerhet för barn ett steg längre än på kontinenten. Kvinna spänner fast barn i bilbarnstol. Bild: Mostphotos/ Dan Burch trygghet,babyer,bilar,Bilsäkerhet,trafiksäkerhet,barn (familjemedlemmar),mödrar,bilbarnstolar,bilbarnstol,Säkerhetsbälte

När vi nu står inför de snöigaste och isigaste månaderna börjar många fundera på hur bilen är utrustad för att klara förhållandena. För barnfamiljer involverar sådana funderingar ofta bilbarnstolar.

Det är dock alltid en del frågetecken kring hur man ska placera stolen, var den ska vara och vad man ska titta efter när man köper. Utbudet på marknaden i dag är rätt stort, och det kan som förälder vara svårt att välja.

Grundregeln är att det är lag på att en särskild skyddsanordning ska användas för barn med en kroppslängd under 135 cm (med undantag för vissa specifika situationer).

Stolar åt de allra minsta

De allra yngsta ska helst färdas i ett babyskydd. Ett babyskydd är i princip en bilbarnstol specifikt gjord för spädbarn. De är i regel smalare och har en kraftigare lutning i och med att barnet inte kan sitta upprätt. Babyskydden brukar ofta klassas enligt olika viktkategorier på barnet, men en tumregel är att man bör byta till en bilbarnstol när barnets huvud når upp till babyskyddets övre kant.

Det går att ha spädbarnen i en vanlig bilbarnstol också, men då ska det gärna vara en variant som kan justeras till liggande läge.

Babyskydden ska monteras i bakvänt läge, enligt rekommendationer från Trafikskyddet. Även läkare rekommenderar den positionen eftersom den del av kroppen som löper störst risk att ta skada hos ett barn är nacken. Att ha babyskyddet eller stolen i bakvänt läge minimerar den skadliga rörelsen vid krockar.

Något för alla

När barnen växer ur babyskyddet är det dags att sätta dem i en bilbarnstol, även den i bakvänt läge. Bilbarnstolar kan vara besvärliga att placera och sätta fast rätt, så det lönar sig att ta hjälp både av barnstolens och bilens bruksanvisning för att ta reda på hur man gör.

Logotype för ISOFIX
Isofix används allt mera, och kommer förmodligen bli standard i framtiden Logotype för ISOFIX trafiksäkerhet,bilbarnstolar,ECE

Nuförtiden är många bilar utrustade med så kallade ISOFIX, en slags standardiserad fästanordning som kan kombineras med specifika babyskydd och barnstolar med samma system. Den här fästanordningen utvecklades för att kringgå problem som många användare har med att sätta fast stolarna rätt då man använder sig av vanliga bilbälten.

Bälteststolen sista anhalten

När barnet är över tre år kan man här i Finland börja använda en bältesstol och åka framåtvänt. I Sverige rekommenderar man ändå att låta barnet åka bakåtvänt även efter att de passerat angiven ålder så länge barnets storlek och vikt tillåter. Ur säkerhetssynpunkt gör det inget att barnet sitter med benen en aning uppdragna i bilbarnstolen. Bältesstolen hjälper till att leda bilens trepunktsbälte över bröstkorgen på rätt sätt och ser till att ta bort tryck från magen från höftbandet.

Fram- eller baksätet?

Vid Trafikskyddet rekommenderar man att barnet, oavsett stol, placeras i baksätet eftersom det anses vara den tryggaste platsen. Beroende på utrymmet i bilen kan barnet placeras på det främre passagerarsätet, även här i bakåtvänd position, men det förutsätter att krockkudden kan stängas av helt via en verkstad eller med en så kallad nyckelavstängning.

Bild på uppblåst krockkudde
Krockkudden ska enligt lag vara inaktiverad om en bilbarnstol placeras på passagerarsätet Bild på uppblåst krockkudde Bild: Automobile Italia krockkuddar

Var man ska placera stolen på baksätet är svårt att säga. Det är helt beroende på stolens och bilens utformning.

När ska man vända sitt barn?

I Finland rekommenderar Trafikskyddet att barn fram till tre års ålder sitter i bakåtvänt läge. I Sverige går man snäppet längre. Där rekommenderar man att barnet stannar i babyskyddet till fyra års ålder.

Säkerhetsmärkningarna i förändring

De flesta bilbarnstolar, babyskydd och bältesstolar är märkta med beteckningen ECE R44/04 (även R44/03 kan förekomma, men produkter med äldre beteckningar som 01 och 02 får inte längre säljas).

Beteckningen anger att produkten möter ECE:s (FN:s ekonomiska kommission för Europa) säkerhetskrav. Sedan 2013 finns även en ny beteckning, ECE R129 eller I-Size som ska ersätta ECE R44 i framtiden. Den nya standarden inkluderar, bland annat, tester för sidokrockar. Den lägger också tonvikt på att ISOFIX-fästet ska bli standard i bilar och för barnstolar, babyskydd och bältesstolar. Dessutom kategoriserar den nya standarden stolarna enligt ålder och längd istället för som tidigare, enligt vikt.

I Sverige utförs dessutom så kallade Plustest som ytterligare ställer krav på säkerheten på barnstolarna för den svenska marknaden. Testerna utförs av VTI, Statens väg-och transportforskningsinstitut, och det är upp till tillverkarna själva att ansöka om att ta del av det här.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP