Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslättskolor planerar tvåspråkigt campus - Rektor hoppas på mer samarbete över språkgränserna

Maria Ekman-Ekebom och Kristiina Koli sittandes vid ett bord.
Rektorerna Maria Ekman-Ekebom och Kristiina Koli är nöjda över planerna på ett nytt skolcampus i Kyrkslätt. Maria Ekman-Ekebom och Kristiina Koli sittandes vid ett bord. Bild: Yle / Petter Blomqvist Kyrkslätt,skolor,kristiina koli

Vid Gesterby skolcentrum i Kyrkslätt planeras ett splitternytt campus som ska stärka samarbetet mellan skolorna och mellan språken. Men någon tidtabell för projektet finns inte.

GWG-campus. Så heter det skolcampuset som Kyrkslätt planerar. Både de svenskspråkiga Winellska skolan och Kyrkslätt gymnasium ska ingå, liksom den finskspråkiga skolan Gesterbyn koulu. Dessutom ska Papinmäen koulu och Prästgårdsbackens daghem ha ett nära samarbete med campuset.

Kyrkslätts chef för dagvård och utbildning Mikael Flemmich tycker att ett nytt campus är en förnuftig lösning med tanke på det skick som de nuvarande skolbyggnaderna är i.

– De nuvarande byggnaderna börjar nå slutet på sin livslängd så är det här ett bra tillfälle för ett campus, säger Flemmich.

Winellska skolan har exempelvis haft problem med inomhusluften i ett antal år.

Gesterbyn koulu
Gesterbyn koulu Bild: Yle / Petter Blomqvist Kyrkslätt,skolor,Gesterbyn koulu
Winellska skolan i Kyrkslätt.
Winellska skolan i Kyrkslätt. Bild: Yle / Petter Blomqvist Kyrkslätt,skolor,winellska skolan
Kyrkslätts gymnasium.
Kyrkslätts gymnasium. Bild: Yle / Petter Blomqvist Kyrkslätt,skolor,kyrkslätts gymnasium

Winellska skolans rektor Kristiina Koli och Kyrkslätts gymnasiums rektor Maria Ekman-Ekebom anser båda att planeringsskedet har varit intressant och de ser båda fram emot att stärka samarbetet mellan skolorna.

- Det kommer bli stora omställningar i vårt tänkande om samarbete både över stadiegränserna och över språkgränserna, men vi ser fram emot det och är glada över att det nu godkänts av kommunen, säger Kristiina Koli.

Den pedagogiska planen för campuset godkändes i förra veckan av Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen.

Inte en tvåspråkig skola utan samarbete över språkgränserna

Trots att finskspråkiga Gesterbyn koulu ligger bara ett stenkast bort har det inte funnits mycket samarbete mellan skolorna. Det kommer det bli ändring på i och med campusplanerna.

– Gersterbyn koulu har ett språkbad men vi har haft väldigt lite samarbete. Vi hoppas att det ska bli mycket mer av det i framtiden. Dessutom är det nyttigt att kunna utbyta idéer över språkgränserna, säger Winellska skolans rektor Kristiina Koli.

Hon hoppas också att ett närmare samarbete kan locka fler finskspråkiga elever att söka sig till Kyrkslätts gymnasium.

– Jag tror att vi alla hoppas att mer samarbete med den finska skolan kunde leda till ökad förståelse för det svenska språket.

En skyld med karta över Gesterby skolcentrum.
Skolorna ligger redan nu nära varandra med campusplanerna ska stärka samarbetet. En skyld med karta över Gesterby skolcentrum. Bild: Yle / Petter Blomqvist Kyrkslätt,skolor,gesterby skolcentrum

Kyrkslätts chef för dagvård och utbildning Mikael Flemmich är ändå noggrann att poängtera att skolorna kommer att behålla sina egna identiteter.

– Det kommer inte vara frågan om en tvåspråkig skola.

I nuläget finns det ingen konkret tidtabell för projektet, och själva byggnaderna är inte heller planerade.

Kyrkslätts gymnasiums rektor Maria Ekman-Ekebom väntar ändå med spänning på vad ett nytt campus för med sig.

– Jag hoppas att det kan bli mer än en skola och att det blir en knutpunkt för många olika människor från kommunen.

Läs också