Hoppa till huvudinnehåll

Nu har Poutala två medaljchanser i OS – slog till med podieplats på ”sämre” distansen

Mika Poutala.
Mika Poutala tog karriärens tredje pallplats på 1000 meter. Mika Poutala. Bild: imago/Karina Hessland/All Over Press Mika Poutala

Skridskoåkaren Mika Poutala hörde sedan tidigare till de hetaste OS-medaljkandidaterna på 500 meter. Efter dagens fina prestation på den dubbla distansen stiger förväntningarna ytterligare.

Mika Poutala har främst rönt framgångar på 500 meter, där han tog EM-medalj för ett par veckor sedan och ligger på femte plats i världscupen.

Men med en knapp månad kvar till OS i Pyeongchang visar han att chanser till en framskjuten placering även i allra högsta grad finns på 1000 meter.

Poutala slutade i dag trea i världscupen i hastighetsåkning på skridsko i tyska Erfurt. Holland tog en dubbelseger genom Kjeld Nuis och Hein Otterspeer.

Lyckad taktik

Poutala klockades för tiden 1.08,99, med vilket han var 42 hundradelar bakom Nuis och tre bakom Otterspeer. Fyra kom Norges Håvard Holmefjord Lorentzen, sex hundradelar långsammare än Poutala som tog karriärens tredje pallplats på sträckan och den 19:e totalt.

Säsongens bästa placering på 1000 meter var före dagens insats en femte plats i Calgary i början på december. Tack vare pallplatsen steg Poutala upp till världscupfemma också på denna distans.

– Det känns riktigt bra. Dagens lopp var helt och hållet en taktiktävling, säger Poutala som tog rygg på Koen Verweij han skrinnade tillsammans med.

– Jag lyckades spara energi på det första varvet. Jag tänkte inte på medalj, utan bara på den bästa möjliga tiden med det här paret, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Samuli Suomalainen var tolva i B-gruppen och blev utan världscuppoäng. Bland damerna vann Elina Risku överlägset B-gruppen på 500 meter med tiden 39,64 och inkasserade 25 poäng.

Resultat, H 1000 m:

1. Kjeld Nuis NED 1.08,57
2. Hein Otterspeer NED 1.08.96
3. Mika Poutala FIN 1.08,99

Läs också

Nyligen publicerat - Sport