Hoppa till huvudinnehåll

WP: Trump gav falska uttalanden 2140 gånger under sitt första år som president

President Donald Trump har fått hård kritik för att han hävde Daca utan att ha utarbetat en invandrarreform i samarbete med kongressen
De flesta av Trumps falska uttalanden har kommit i intervjuer eller samtal med journalister President Donald Trump har fått hård kritik för att han hävde Daca utan att ha utarbetat en invandrarreform i samarbete med kongressen Bild: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL USA,Donald Trump

USA:s president Donald Trump gav falska eller missvisande uttalanden över 2100 gånger under sitt första år som president.

Det uppger tidningen Washington Post som noggrant har fört bok över Trumps uttalanden.

Trump ljög eller gav missvisande uttalanden exakt 2 140 gånger, vilket i genomsnitt innebar 5,9 falska uttalanden per dag.

Washington Post skriver att den har skapat en databas över presidentens uttalanden, som numera också används av forskare.

De flesta av Trumps falska uttalanden kom under samtal med journalister.

En stor del av hans falskheter har också kommit via Twitter, i förberedda tal och i intervjuer.

Trump gjorde inga uttalanden på 56 dagar eller under 15 procent av året - det var dagar då han oftast spelade golf, enligt Washington Post.

Trump har hamnat i gräl både med sina egna partikamrater och demokraterna i kongressen
Trump är unik som politiker: Han fortsätter att använda falska uttalanden trots att det har bevisats att de inte är sanna Trump har hamnat i gräl både med sina egna partikamrater och demokraterna i kongressen Bild: PA-EFE/SHAWN THEW USA,Donald Trump

Utnyttjade kampanjtal

Trump använde ofta falska uttalanden som han hade använt tidigare såsom under presidentvalskampanjen år 2016.

Presidenten använde dessa uttalanden och missvisande fakta trots att de hade granskats och förklarats som falska.

Det gör Trump unik som politiker, anser journalisterna Glenn Kessler och Meg Kelly som har den populära faktabloggen "The Fact Checker" på Washington Post.

Många politiker slutar att använda falska uppgifter efter att de har bekräftats som falska.

Men inte Trump som bara upprepar samma påstående gång på gång, kanske i tron att upprepning gör dem sannare, skriver Washington Post.

Källa: Washington Post

Läs också