Hoppa till huvudinnehåll

Det du inte ser, det du kanske inte kan uppfatta

En barn springer på ett öppet fält täckt av snö.
En barn springer på ett öppet fält täckt av snö. Bild: DR Yle Fem,dokumentärprogram,When you look away

Var går gränsen för medvetandet och är vi kopplade på sätt som vi aldrig visste? Hur långt når medvetandet? Dokumentären When you look away undersöker ämnet medvetande via metafysik i nära samarbete med forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet.

Den danska dokumentaristen Phie Ambo försöker granska förhållandet mellan de fysiska gränserna och det metafysiska. Hon ställer de här stora frågorna i ett två år långt filmiskt experiment med överraskande svar som leder till fler frågor.

Allting startar med att Phie Ambos dotter säger att hon inte är säker på om hon är en människa eller ett djur.

Hur sannolikt är det att vi befinner oss i just den här världen av alla världar som finns? Finns det medvetande utanför kroppen? Kan en människa förfoga över ett annat medvetande? Vad är medvetande? Är det något i vår fysiska värld som vi inte har ett språk för?

Vad om grundläggande kausalförhållanden i världen inte fungerar som vi tror att de gör? Ska vi förstå förhållandet mellan vårt medvetande och den fysiska världen på ett helt nytt sätt?

Jag ber dig vara tålmodig, fördomsfri och nyfiken.― Phie Ambo

Vad händer vid vetenskapens gräns, där accepterade sanningar och vilda teorier kolliderar med varandra? Kan ett nytt sätt att förstå vårt mänskliga medvetande komma från ett helt oväntat håll?

Det är inga lätta frågor, och inget lätt tema att göra dokumentär om. Phie Ambos inser snabbt att hon måste kasta sitt traditionella berättande överbord om hon skall komma vidare.

Hon ställer därför upp tre principer för sig själv och sitt berättande:
1) Jag kan inte planera resan. Alla medverkande får komma till mig eller göra det via varandra.
2) Filmen skall vara kronologisk. Tiden får inte manipuleras.
3. Jag skall ta allt på allvar. Filmen ifrågasätter inte de medverkandes världssyn.

I dokuemntären får vi möte en lång rad människor. De som kan vara i kontakt med de döda, de som undersöker hur vatten kommunicerar, de som har teorier om koplingen mellan medvetandet och hjärnan och många fler.


Orginaltitel: Når du kigger væk (Danmark, 2017)
90 dagar på Arenan.

Produktion: Viola-Lucia Film

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem