Hoppa till huvudinnehåll

Enorm stormvarning, men Pärmäkoski har ännu mer att ge – norsk expert: ”Se upp för henne i OS”

Krista Pärmäkoski, januari 2018.
Krista Pärmäkoski fick äntligen den efterlängtade segern. Krista Pärmäkoski, januari 2018. Bild: EPA Krista Pärmäkoski

Formen kan stiga ytterligare före OS, säger Krista Pärmäkoski efter karriärens första världscupseger på 10 kilometer klassiskt i Planica. Hon blir ett starkt kort i Pyeongchang, tror experterna – och öppnar för att åka alla distanser.

Det gick tydligt att se vad segern betydde.

Krista Pärmäkoski firade vilt när hon korsade mållinjen med en 3,6 sekunder bättre tid än Charlotte Kalla – och vann sitt första världscuplopp.

Den första podieplatsen kom redan för sju år sedan i januari 2011, men vägen till den högsta pallen har varit lång.

– Jag har haft en del dåliga år efter 2011. De senaste säsongerna har igen varit bättre, däremellan har det varit sjukdomar och annat. Kanske det därför dröjt, säger Pärmäkoski.

– Länge har det varit nära, också den här säsongen (fyra pallplatser, red. anm.). Äntligen fick jag det där trollet bort från ryggen.

Tålmodig i början

Pärmäkoski låg en knapp sekund bakom Kalla med en kilometer kvar men stod för en ursinnig finish. Hon berättar att såväl tekniken som utrustningen fungerade utmärkt, medan hon fick kämpa med fysiken.

– Uppvärmningen gick trögt och jag funderade hur det månne riktigt kommer att gå, men jag fick igång kroppen till slut.

– Det var säkert viktigt att jag hade tålamod och tog början ganska lugnt, så orkade jag på slutet. Det blev tajt, men den här gången hade jag sekunderna på min sida. Det här har jag väntat på.

Lysande OS-genrep

Pärmäkoski konstaterar att loppet inte var någon fullträff. Formen är fortfarande långt ifrån stabil efter en influensasläng och Tour de Ski-ansträngningen kring nyår, och hon visste inte riktigt var hon stod efter elfteplatsen i sprinten i går.

Nu väntar ett OS-förberedande läger på hög höjd i Seiser Alm i Italien inför avfärden till Pyeongchang den 1 februari. Hon står därmed över nästa veckas världscup i Seefeld.

Det lyckade OS-genrepet ger råg i ryggen.

– Jag är i god form, men jag tror den kan bli ännu bättre till OS. Vi måste samtidigt minnas att alla norska damerna inte var med i dag, säger Pärmäkoski och nämner Marit Björgen och Ingvild Flugstad Östberg.

Krista Pärmäkoski, januari 2018.
Krista Pärmäkoski, januari 2018. Bild: EPA Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski är redo att ställa upp i samtliga sex distanser i Pyeongchang, där skiathlon står först på programmet den 10 februari. Hon påminner att det finns fler vilodagar i OS än till exempel VM.

– Chansen finns att jag skidar alla distanser, det är på sätt och vis till och med planen just nu. Jag måste hålla koll på situationen och belastningen på plats.

NRK-expert: Se upp för Pärmäkoski

Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm är säker på att Krista Pärmäkoski blir att räkna med i de sydkoreanska spåren.

– Att såhär veckorna före OS ta en världscupseger stärker självförtroendet. Tyvärr är 10 klassiskt ingen OS-distans, men i den här formen passar vilken distans och vilken teknik som helst. Hon blir ett starkt kort i OS.

Lindholms kollega på norska NRK var minst lika imponerad.

– Se upp för Pärmäkoski i Pyeongchang, varnade NRK-experten Torgeir Björn efter loppet.

Kalla: Krista åkte fruktansvärt fort

Tvåan Charlotte Kalla siktade på seger men var trots det nöjd med formbeskedet. Också hon passade på att berömma debutvinnaren Pärmäkoski.

– Krista åkte fruktansvärt fort på slutet och det var spännande att se. Men jag hade jättegärna varit de där fyra sekunderna före henne. Jag tycker ändå att jag har fått bra besked i dag. Det är positivt att det svarar när man är trött.

Källor: Yle Urheilu, Verdens Gang, MTV Sport, Skidförbundet, NRK, Expressen.

Läs mera:

Pärmäkoski närmar sig OS-formen – avslutade urstarkt och tog sin första världscupseger

Krista Pärmäkoski imponerade stort då hon vann den klassiska milen i Planica. Charlotte Kalla gick ut tuffast och hade 13 sekunder upp till fyran Pärmäkoski efter fyra kilometer. I mål var Pärmäkoski ändå etta före Kalla och trean Heidi Weng.