Hoppa till huvudinnehåll

Nöjda miner då KSF:s simmare hoppade i

Barn i en simhall.
Några av Kimitoöns simmarlöften. Närmast kameran Adrian Uggeldal och Ebbe Karlsson. Barn i en simhall. Bild: Yle/Monica Forssell simmare,Ebbe Karlsson

Det var idel glada miner då Kimito sportförenings nygrundade simsektion tog sina första simtag på fredag kväll i Kasnäs badhus.

- Inte alls så kallt som jag trodde, konstaterade Ulrika Laurén som tillsammans med systern Veronika och kompisen Ellinor Backman hörde till de första som fick visa upp sina simfärdigheter för tränaren Martti Hanski och assisterande tränaren Ann-Louise Hakalax.

Tre flickor i en simbassäng.
Ellinor Backman, Ulrika Laurén och Veronika Laurén. Tre flickor i en simbassäng. Bild: Monica Forssell simmare,Ellinor Backman

Ännu har flickorna inte siktet inställt på tävlingssimning utan vill i första hand bara utveckla själva simtekniken.

Alexander Kruglov däremot, vill gärna tävla.

- Jag vill komma så högt som möjligt, allt från regionala tävlingar till olympiska spelen, säger Kruglov som har tränat simning sedan han var sex år.

- Det bästa med att simma är att hela kroppen utvecklas, också sådana muskler som man inte utvecklar då man annars motionerar, förklarar Kruglov.

Simmare i en simbassäng.
Simmare i en simbassäng. Bild: Yle/Monica Forssell simning,ksf

"Spännande och roligt"

Uppe i konferensen står initiativtagaren och sektionsordförande Jill Karlsson och följer med simmarna från ett fönster.

Sammanlagt nästan trettio barn i åldern åtta till sjutton har anmält sig til KSF Dolphins. På fredag var deltagarna indelade i tre olika grupper som i tur och ordning fick visa upp sina simkunskaper.

- Det är spännande och roligt, konstaterar Jill Karlsson. Äntligen ska vi få börja simma här på Kimitoön. Ledd simträning - det är nog efterlängtat.

Folkhälsan ordnar varje sommar simskolor på olika håll i Kimitoöns kommun men någon simklubb för barn och unga som vill träna simning året om har inte funnits.

Kimito sportförening vill hänga med i tiden

Kimito sportförening har i dag cirka 900 medlemmar och beskrivs av sin styrelseordförande Anders Nordell som en livskraftig förening.

Inom fotbollen har KSF för tillfället hela elva lag som är med i serier, friidrotten hade över femtio juniorer i fjol, över tjugo orienterare och inom pingisen finns det också flera lag.

Röd flagga på fotbollsplan.
Röd flagga på fotbollsplan. Bild: Yle/Monica Forssell fotbollsplaner,amosparken

Att KSF nu får en ny sektion i och med KSF Dolphins, är Nordell mycket nöjd över.

- Vi måste vara med i tiden och som ett exempel är nu det här att vi får den nya simsektionen. Ser man på väderlekssituationen där ute så vet man ju inte om det är vinter eller sommar men vatten finns ju överallt så det är en utmärkt idrottsverksamhet för både motionärer och för tävlare, säger Nordell som enligt egen utsago själv simmar som en skiftnyckel och i stället satsar på att åka skidor och orientera.

Man med glasögon.
Anders Nordell. Man med glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell ordförande,anders nordell

Förutom att föreningen i sig är något att vara stolt och glad över, är Nordell också glad över kommunens inställning till idrott.

- Framför allt tycker jag det är positivt med kommunens satsningar på verksamhetsutrymmena här. Vi har både inomhusplaner och utomhusfaciliteter.

Till utmaningarna inom föreningen hör att hitta ledare.

- Alla har så brått nuförtiden så är det är lite svårt att hitta frivilliga. När det är talkon och dylikt så märker man att folk inte ställer lika bra upp som tidigare, konstaterar Nordell.

Förväntansfulla tränare

För simmarnas del ser det ändå bra ut beträffande tränare.

Martti Hanski är numera pensionär men har bakom sig trettio år som tränare inom Åbo simklubb. Hans adepter har deltagit i allt från OS till FM.

- Målsättningarna kan vara hur höga som helst, säger Hanski om KSFs simmare.

- Men först börjar vi med att kartlägga nivån hos simmarna och de som är bra gör vi ännu bättre. Sedan ska gänget också hållas ihop och ha roligt.

För att delta i simklubben behöver man ändå inte vilja tävla, poängterar sektionsordförande Karlsson, utan det går bra att också vara med bara för att det är roligt att simma.

Man i simhall.
Martti Hanski har lång erfarenhet av att träna simmare. Man i simhall. Bild: Yle/Monica Forssell tränare,Martti Hanski

Hanski, som ursprungligen är Åbobo men tack vare hustruns rötter nu bor på Kimitoön, har som hjälpledare Ann-Louise Hakalax.

- Först gick jag i simskola tills jag tog primusmagister och sen började jag jobba som lekledare, till sist som simlärare och hjälpsimlärare och ansvarig simlärare och nu har jag hamnat här, ler Hakalax.

Hanski och Hakalax följde noga med när den första gruppen simmare visade upp olika simtekniker i bassängen.

- Det ser bra ut och en del är riktigt bra men nivån är nog varierande, konstaterar duon.