Hoppa till huvudinnehåll

Nu behöver brudparen inte längre byta om i bilen - Ingå kyrka piffas upp för närmare en halv miljon

Ingå kyrka - altare och valv.
De äldsta delarna av Ingå kyrka är från 1200-talet. Ingå kyrka - altare och valv. Bild: Yle/Minna Almark kyrkobyggnader,Altare,Ingå,Västnyland,Ingå kyrka

Det ska bli lättare att förbereda sig inför bröllop eller dop i Ingå kyrka. För tillfället pågår de största ombyggnaderna på en lång tid.

Längst bak i Ingå kyrka är gråmålade spånskivor uppspikade kring det bygge som pågår just nu.

Innanför spånskivorna har en halvmåneformad vägg tagit form. Det är här det nya brudrummet ska inhysas.

reparationsbygge i Ingå kyrka.
Väggar kring bygget skyddar bland annat orgeln mot damm. reparationsbygge i Ingå kyrka. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ingå,Ingå kyrka,Västnyland

I praktiken betyder det att det blir en toalett och ett litet rum där man kan förbereda sig inför ett bröllop eller dop, säger Erkki Päivärinta som är vice ordförande för kyrkorådet.

- Man behöver inte längre klä om sig i en bil, utan man kan göra det diskret här. Man kan snygga upp sig eller till exempel amma före dopet.

Mera aktivitet i kyrkan efterlyses

För tillfället finns toaletterna utanför kyrkan. För till exempel rullstolsburna personer kan det vara verkligt besvärligt att använda dem.

Samtidigt byggs det också ett serveringskök intill toaletten och några bänkar längst bak i kyrkan kommer att tas bort och förkortas.

Bygge i Ingå kyrka.
Toaletten och serveringsköket byggs bak i kyrkan. Bygge i Ingå kyrka. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ingå,Ingå kyrka,Västnyland

Meningen är att skapa ett ställe där man kan samlas för olika slags ändamål. Därför kommer det i stället bord och bänkar för upp till 50 personer bakom brudrummet.

- Idén är att kyrkan ska bli en samlingslokal igen. Borden och bänkarna kan användas under vanliga gudstjänster eller andra andliga händelser, men också till möten.

- Det ska vara ett vardagsrum för församlingsmedlemmarna, säger Erkki Päivärinta.

Reparationer med varsam hand

Ingå kyrka är en medeltida gråstenskyrka. De äldsta delarna är byggda på 1200-talet.

Sin nuvarande form har kyrkan fått i slutet av 1400-talet och i början av 1500-talet.

Under årens lopp har den alltså byggts till och både ändrat form och utseende. Bland annat målade man över väggmålningarna efter reformationen.

Många av dem är i dag restaurerade och Ingå kyrka kan stoltsera med en unik väggmålning av Dödsdansen, det vill säga en målning som föreställer digerdödens framfart.

Dödsdansen - en unik väggmålning från 1500-talet i Ingå kyrka.
Dödsdansen är målad på 1500-talet. Efter reformationen målades den över. Dödsdansen - en unik väggmålning från 1500-talet i Ingå kyrka. Bild: Yle/Minna Almark Ingå,Västnyland,väggmålningar,dödsdans

I dag finns det ingen risk för att unika målningar kalkas över eller att man bygger ett fönster mitt i dem. Det är med betydligt varsammare hand man bygger till och gör förändringar.

Därför har man också lagt upp provisoriska väggar kring toalettbygget längst bak i kyrkan, förklarar Erkki Päivärinta.

- Vi har en fin orgel i kyrkan och vi vill inte att det ska komma damm i den. Vi vill inte att det ska bli en ny reparation av orgeln.

Hänsyn till historien är nödvändig

Överlag är det viktigt att man tar hänsyn till historien och helheten, säger han.

Målet är att besökare inte ska lägga märke till det nybyggda brudrummet då man stiger in i kyrkan; i bästa fall tror man att det alltid har funnits där.

- Här finns också gravar under golvet så vi måste ta hänsyn till gravfriden och kan inte påta på hur som helst, säger Erkki Päivärinta.

Museiverket är dessutom inkopplat för att allt ska gå rätt till.

- Men vi har haft en mycket bra arkitekt som förstår det här, säger Päivärinta.

Gamla fönster repareras

Förutom brudrummet, möteslokalen och hjälpköket ska också fönstren i kyrkan repareras.

Trävirket i en del av fönstren är i dåligt skick och man kommer varsamt att gå igenom dem alla för att vad som måste bytas ut.

- En del av rutorna är lite grönaktiga, så glaset är mycket gammalt. Vi vill inte att de ska förstöras eller att de förstörs av stormen på grund av att ramen inte håller, säger Erkki Päivärinta.

Dessutom ska golvet repareras och förvarningsbänkar i kyrkans främre del ska repareras så att de passar katafalken. Också taket ska tjäras i något skede.

Högre kostnader i gammal byggnad

Enligt lagen får kyrkan inte använda skattepengar till den här typen av utgifter.

Därför har kyrkan bland annat sålt mark för att finansiera ombyggnaderna och reparationerna. Dessutom har församlingen fått pengar av privata donatorer.

Den totala kostnaden för ombyggnaderna och reparationerna blir lite på 400 000 euro. Hela projektet kommer att ta flera år.

Brudrummet kommer uppskattningsvis att kosta lite under 100  000 euro.

Porträttbild på Erkki Päivärinta.
Erkki Päivärinta är vice ordförande i kyrkorådet. Porträttbild på Erkki Päivärinta. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Ingå,Erkki Päivärinta

Kostnaderna blir stora eftersom det handlar om en medeltida kyrka, säger Erkki Päivärinta. Det finns många krav från Museiverkets sida och dessutom ska isoleringen vara bra, påpekar han.

Brudrummet och mötesrummet beräknas vara färdiga i slutet av februari. Erkki Päivärinta hoppas att det ska locka flera mänskor till kyrkan.

- Idén är att kyrkan ska gå tillbaka till sin ursprungliga roll som en lokal där församlingsmedlemmarna kan samlas.