Hoppa till huvudinnehåll

Pepe Willberg: ”Pojkarna spelade och flickorna skrek”

Pepe Willberg på scenen.
Pepe Willberg har aktivt hållit på med musik sedan han var 15 år gammal och grundade bandet "The Islanders" som "Danny" Lipsanen kom med i efter några år. Pepe Willberg på scenen. Bild: Tuotantotehdas Oy Pepe Willberg,Yle Fem,6280 5503 000

Den finska artistlegenden Pepe Willberg var med när Beatles ”Twist and shout” kom till Finland på 60-talet. Han berättar hur det förändrade hela musikscenen på en gång. Själv uppträder han nu i programserien Ensam på scenen.

- Först spelade vi ”Rautalanka” men sen kom Beatles och då blev vi tvungna att börja sjunga. Eftersom jag spelade kompgitarr föll sången på mig, men jag var så blyg att första gången vi övade måste lamporna vara släckta.

Pepe var bara 15 år gammal när gruppen The Islanders grundades. Några år senare kom Ilkka ”Danny” Lipsanen med i bandet och de fick skivkontrakt och började turnéra.

- Upplägget var klart, pojkarna spelade och flickorna skrek. Jag sjöng Beatles och Danny sjöng våra finska låtar.

Under de dryga 50 åren som artist har det hunnit bli åtskilliga turnéer för Pepe i olika sammansättningar både i Sverige och Finland. Bland annat ”Mestarit Areenalla” och ”Poptenorit” fick stor genomslagskraft.

Ändå dröjde det till strax innan han skulle fylla 70 år innan Pepe fick sin första guldskiva. Samma år (2015) blev han också vald till årets manliga artist i Finland.

- Jag trodde länge att jag skulle gå till historien som en man med många stora låtar som aldrig får nån guldskiva, men det sket sig, skrattar han.

Pepe Willberg tillsammans med Fredrik Furu.
Pepe Willberg har både blivit vald till årets manliga artist och fått guldskiva Pepe Willberg tillsammans med Fredrik Furu. Bild: Tuotantotehdas Oy Pepe Willberg,Fredrik Furu,Yle Fem,6280 5503 000

Pepe Willberg deltog också med framgång i programmet ”Tanssii tähtien kanssa” 2017.

- De hade väl tänkt att jag är den där gamla musikern som snubblar på dansgolvet, men så blev det inte. Jag hade stor hjälp av musiken.

I programmet Ensam på scenen överraskar Pepe med att sjunga låtar på både franska och spanska.

- Jag vet kanske inte alltid vad jag sjunger om, men det är viktigt att texten sitter.

Är du passionerad?

- Kanske. Eller nej, jag är nog ganska vanlig.

I Ensam på scenen möter vi tio nordiska artister i ett naket format där låtarna och uttrycket står i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson