Hoppa till huvudinnehåll

Socialdemokraterna förhandlar vidare med Merkel

angela merkel
Förbundskansler Angela Merkel angela merkel Bild: EPA/UWE ANSPACH tysklands förbundskansler

Vid sin partidag i Bonn har de tyska socialdemokraterna röstat för fortsatta regeringsförhandlingar med Angela Merkels kristdemokrater.

Att partierna till slut skulle sitta i samma regering är ändå fortfarande allt annat än klart.

Det var spännande in i det sista. Då resultatet i omröstningen var så jämnt valde man till slut att räkna rösterna och inte nöja sig med bara handuppräckning.

Rösträkningen visade att 362 delegater röstade för regeringsförhandlingar, medan 279 var emot.

Det här betyder att partiledningen nu har mandat att fortsätta förhandlingarna med kristdemokraterna, utgående från de regeringssonderingar som redan har gjorts.

Tuffa förhandlingar utlovas

Det kommer ändå inte att bli några lätta fortsatta förhandlingar.

I den långa och häftiga debatten i Bonn, lovade ledande socialdemokrater nu att göra sitt yttersta för att förbättra villkoren för SPD.

Inför partimötet hade det nämligen riktats hård kritik mot de resultat som uppnåddes i de tidigare sonderingarna.

Många socialdemokrater har krävt att delar av det 28-sidor långa dokumentet måste förhandlas på nytt eftersom flera av partiets viktigaste krav helt hade strukits.

Kristdemokraterna har i hårda ordalag kritiserat socialdemokraternas krav på omförhandlingar, och de vill nu att SPD-ledaren Martin Schulz ser till att det blir rättning i de socialdemokratiska leden.

SPD-medlemmar har sista ordet

Dagens omröstning var något av en första stor prövning i den tyska regeringsbildningen. Ett nej skulle ha betytt stora problem såväl för Merkel som för Schulz.

Regeringsförhandlingarna kommer nu att köra igång under de närmaste dagarna och de väntas vara avslutade före slutet av februari.


Regeringssamarbete mellan CDU och SPD är allt annat än självklart

Att förhandlingarna slutar i ett regeringssamarbete mellan CDU och SPD är ändå allt annat än självklart.

Då förhandlingarna väl är avslutade ska nämligen ännu alla SPD-medlemmar få rösta om man godkänner regeringsprogrammet eller inte.

Och det lär knappast bli en mindre spännande omröstning än den i dag.