Hoppa till huvudinnehåll

Splittrade tyska socialdemokrater röstar om regeringsförhandlingar med Merkel

Angela Merkel och Martin Schulz skakar hand efter en gemensam presskonferens 12.1.2018.
Angela Merkel och Martin Schulz skakar hand efter en gemensam presskonferens 12.1.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Martin Schulz,Angela Merkel,Tyskland

De tyska socialdemokraterna ska vid sin partidag i dag i Bonn bestämma om partiet går in för regeringsförhandlingar med Angela Merkels kristdemokrater eller inte. Inom partiet finns ett stort missnöje med ett fortsatt regeringssamarbete.

Det är ett starkt splittrat SPD som ska bestämma om de tyska regeringsförhandlingarnas öde.

Då de 600 partidelegaterna bänkar sig för att rösta om saken är det egentligen ingen som vet hur det kommer att gå.

Partiledaren Martin Schulz kommer ännu inför omröstningen att försöka övertala så många som möjligt att rösta för förhandlingarna med kristdemokraterna.

Helt konkret ska mötet ta ställning till resultaten av regeringssonderingarna och om man utgående från de här resultaten kan godkänna partiledningens förslag om att gå in för egentliga regeringsförhandlingar med Angela Merkel och kristdemokraterna.

Omröstningen väntas hållas ungefär klockan 17 finsk tid.

Kampanj mot samarbete

Inom partiet finns ändå ett stort missnöje, både gällande ett fortsatt samarbete med Merkel och med det papper som var resultatet av sonderingarna som avslutades i förra veckan.

Flera ledande socialdemokrater har krävt att parterna förhandlar på nytt om delar av det 28-sidor långa dokumentet.

Nya förhandlingar är något som kristdemokraterna i hårda ordalag har kritiserat. De har samtidigt krävt att partiledaren Schulz ser till att det blir rättning i de socialdemokratiska leden.

Många socialdemokrater skulle föredra en plats i oppositionen

Förutom missnöjet med det misslyckade sonderingsresultatet, anser också många socialdemokrater att partiet inte har något i en regering att göra.

Man förlorade stort i valet i september och i det här skedet anser många att en plats i opposition vore det enda rätta alternativet.

Här skulle partiet kunna slicka sina sår och samtidigt i lugn och ro blicka framåt.

Till argumenten hör också att man vill se till att det högerpopulistiska AfD inte blir största oppositionsparti i förbundsdagen.

Kampanjen mot ett fortsatt samarbete med kristdemokraterna leds framför allt av socialdemokraternas ungdomsorganisation, de så kallade Jusos.

Ödesdag för Schulz

För SPD-ledaren Martin Schulz handlar dagens omröstning om ett verkligt styrkeprov.

Genast efter valet var han strikt emot ett samarbete med Merkel - ett samarbete som han nu med alla krafter måste försvara.

Om partiet i dag röstar emot Schulz kan det samtidigt betyda slutet för hans tid på ordförandeposten.

Partiledningen kommer därför sannolikt att ta till alla medel för att övertyga partifolket vid mötet.

Hit hör bland annat att man kan gå med på att godkänna en lista frågor som fungerar som socialdemokratiska tilläggskrav i de kommande regeringsförhandlingarna.

Viktigt också för Merkel

Kristdemokraterna har visserligen slagit fast att man inte är beredd att omförhandla det som man redan en gång har kommit överens om.

Men en total brist på kompromissvilja kommer man ändå säkert inte att visa upp.

För förbundskansler Angela Merkel kan det här nämligen vara den sista chansen att få ihop en fungerande tysk majoritetsregering.

En minoritetsregering har Merkel sagt att hon inte vill leda och ett tyskt nyval vill hon helst inte heller ha.