Hoppa till huvudinnehåll

Branden i Pojo fick grannar att packa väskan: "Vi var rädda att oljepannan skulle explodera"

Eftersläckning på Gumnäsvägen 8 i Pojo.
Brandmännen återvände ännu på måndag förmiddag för att släcka nya bränder som uppstod i bråtet efter söndagskvällens förödande brand i Pojo. Eftersläckning på Gumnäsvägen 8 i Pojo. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,brandmän,Pojo, Raseborg,branden på Gumnäsvägen 8

Den ödesdigra branden som härjade på Gumnäsvägen 8 i Pojo förstörde en hel radhuslänga.

Branden började i en av lägenheterna och spred sig snabbt längs taket till de övriga bostäderna. Hela taket revs bort för att underlätta släckningsarbetet men det är inte mycket som återstår av huset i dag.

Förkolnade rester, sönderslagna fönster och bitar av plåttak ligger i drivor på gården. De flesta av de nio lägenheterna har endast ytterväggarna kvar, om ens det.

Lägenheten i den ena ändan av radhuset klarade sig bäst men också den är svårt skadad av vatten och rök.

Det eldhärjade huset på Gumnäsvägen i Pojo.
Lägenheterna i radhuslängan så gott som totalförstördes i branden. Det eldhärjade huset på Gumnäsvägen i Pojo. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Pojo, Raseborg,brand- och räddningsarbete,eldsvådor,branden på Gumnäsvägen 8

Husbolaget består av tre radhuslängor. Kari Karppinen bor i det ena radhuset som inte brann.

- Vid tiotiden på söndagskvällen tittade jag ut genom fönstret och såg fem-sex brandbilar och undrade vad i världen som pågår. Sedan såg jag de stora lågorna som kom från andra ändan av grannhuset, berättar Karppinen.

Den totalförstörda radhuslängen på Gumnäsvägen i Pojo.
Radhuset skadades så svårt i branden att det inte går att rädda. Den totalförstörda radhuslängen på Gumnäsvägen i Pojo. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Pojo, Raseborg,brand- och räddningsarbete,branden på Gumnäsvägen 8
Kari Karppinen bor granne med det förstörda huset på Gumnäsvägen i Pojo.
Kari Karppinen bor endast några meter från det eldhärjade huset. Kari Karppinen bor granne med det förstörda huset på Gumnäsvägen i Pojo. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,brand- och räddningsarbete,Pojo, Raseborg

Husbolagets el- och värmecentral ligger i det eldhärjade huset.

Också den gemensamma bastuavdelningen förstördes i branden.

- Elektriciteten gick nästan genast. Sedan var vi utan vatten och värme ända till morgonen, berättar Karppinen.

Grannar förberedde sig för evakuering

Att gå med dunjacka inomhus är ändå inget jämfört med att mista hela sitt hem menar Karppinen. För säkerhets skull förberedde han och hans fru sig på att också deras hus skulle evakueras.

- Vi har inte sovit alls. Vi hade väskorna packade med viktiga papper och bank- och kreditkort ifall vi hade varit tvungna att åka, säger Karppinen på måndagsmorgonen när han står på sin altan och ser ut över förödelsen.

Det brandskadade huset på Gumnäsvägen i Pojo.
Alla invånare i det drabbade huset evakuerades på söndagskvällen. Karppinen berömmer brandmännen som knackade på hos de övriga grannarna. De återkom på måndagsmorgonen för att höra sig för om alla klarat sig trots oro och sjunkande innetemperatur. Det brandskadade huset på Gumnäsvägen i Pojo. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Pojo, Raseborg,brandskador,eldsvådor,brandskadat hus

- För några år sedan installerades jordvärme i husen men oljepannan lämnades kvar som reserv. Vi var rädda att oljetanken skulle explodera och då hade nog branden spridits också till vårt hus, säger Karppinen.

De tekniska utrymmena i husbolaget förstördes.
Husbolaget el- och värmecentral finns i det eldhärjade huset. De tekniska utrymmena i husbolaget förstördes. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Pojo, Raseborg,brand- och räddningsarbete,branden på Gumnäsvägen 8

Karppinen känner de flesta som bodde i huset. De var både unga och gamla, barnfamiljer och ensamma.

Oklart varför det började brinna

Västra Nylands räddningsverk bekräftar att branden började i vardagsrummet i en av lägenheterna. Invånaren låg och sov i sovrummet men vaknade av att det brann och sprang ut.

Orsaken till branden är inte klarlagd.

- Polisundersökningen är ännu i ett initialt skede och det är därför för tidigt att uttala sig om orsaken, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

För tillfället utförs teknisk undersökning på platsen. Polisen misstänker inte att ett brott skulle ligga bakom.

Hjälp för behövande

De evakuerade har inkvarterats tillfälligt hos släkt och vänner och via ordnad tillfällig inkvartering.

Raseborgs stad påminner om att stadens mentalvårdsenhet erbjuder samtalshjälp på numret 019-289 3221.

På Facebook har också frivilliga börjat samla ihop kläder och förnödenheter till dem som mist sina hem. Mera om det kan man läsa till exempel i Facebookgruppen Pohja eläväksi.

Artikeln uppdaterades 23.1 kl 13.45 med uppgiften om att polisen inte misstänker något brott.

Läs mera:

Stor radhusbrand i Raseborg

En person skadades lindrigt i en radhusbrand i Pojo i Raseborg sent på söndag kväll. En radhuslänga på Gumnäsvägen började brinna strax efter klockan nio på kvällen.