Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt utmanande att hitta behöriga lärare - stora förhoppningar på nya klasslärarutbildningen i Helsingfors

(Lärare i klassrum - arkivbild)
Ansökningstiden för lärartjänster i huvudstadsregionen pågår just nu. (Lärare i klassrum - arkivbild) Bild: Mostphotos lärare,elever,Klassrum

Det finns stora förhoppningar om att den nya klasslärarutbildningen i Helsingfors ska lösa lärarbristen i regionen. Men än syns inte frukterna av den nya utbildningen.

Helsingfors universitet började utbilda klasslärare hösten 2016. Lärarna har praktiserat på partnerskolor i huvudstadsregionen.

- Ännu syns inte frukterna av den nya klasslärarutbildningen i Helsingfors. Vi hoppas att det kommer sökande som känner till regionen och trivs i den här miljön. Vi behöver fler sökande till lärartjänsterna, säger Barbro Högström, direktör för Esbo svenska bildningstjänster.

Ansökningstiden för lärartjänster i huvudstadsregionen pågår just nu.

Mattliden
Mattliden är en av HU:s partnerskolor. Mattliden Bild: Yle/Helena von Alfthan mattlidens skolcentrum

Finskan stark i Vanda

I tvåspråkiga Vanda läser de flesta elever modersmålsinriktad finska. Vanda stads bildningsdirektör hoppas att de som studerar vid klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet lär sig att under sin praktik jobba i en miljö där finskan är stark.

- Jag har själv jobbat som rektor i Borgå. Det som slog mig direkt när jag kom till Vanda var hur otroligt finskspråkigt det är. I Borgå hade kanske 20 procent av eleverna modersmålsintriktad finska, i Vanda har över 90 procent modersmålsintriktad finska. Majoriteten av eleverna kommer från tvåspråkiga hem, säger Anders Vikström som är direktör för det svenskspråkiga resultatområdet vid Vanda stads bildningstjänster.

Många lediga jobb på skolorna i huvudstadsregionen

I Helsingfors är 42 platser lediga. Grundskolorna i Helsingfors söker 8 klasslärare, 10 timlärare med klassläraruppgifter, 8 lektorer, 4 timlärare/ämneslärare, 1 speciallärare och 7 specialklasslärare och 2 timlärare med specialklassläraruppgifter. Gymnasierna behöver 1 lektor och 1 timlärare.

I Kyrkslätt är 21 platser lediga. Grundskolorna söker 4 klasslärare, 3 timlärare med klassläraruppgifter, 2 timlärare, 3 lektorer, 1 elevhandledare, 4 speciallärare och 1 specialklasslärare och 1 skolgångsbiträde. Gymnasiet behöver 2 lektorer.

I Esbo är 18 platser lediga: 6 klasslärare, 6 timlärare, 5 lektorer och 1 elevhandledare.

I Vanda söks 3 klasslärare, 1 rektor, 2 lektorer, 1 speciallärare, 1 elevhandledare.

I Grankulla söker man 1 speciallärare.

En del av de lediga jobben är vikariat men de flesta är fasta tjänster. Esbo och Vanda kommer att lediganslå lärarvikariat under våren.

Uppgifterna är från kommunernas arbetsannonser inför nästa läsår, läget 14.1.2018.

Också i Kyrkslätt, där Winellska skolan är universitetets partnerskola, hoppas bildningsdirektören på fler sökande i framtiden.

- Vi hoppas att utbildningen i Helsingfors så småningom ska ge utdelning, säger Mikael Flemmich, chef för dagvård och utbildning i Kyrkslätt.

En utmaning att hitta behöriga lärare

- Det har varit en utmaning under många år att hitta lärare. Det är svårt att få behöriga till ordinarie tjänster, och ännu svårare är det att hitta behöriga till vikariaten, säger Barbro Högström på Esbo stad.

I Esbo brukar det enligt Högström finnas 1-2 behöriga sökande till lärarjobben. Esbo söker nu lärare till ordinarie tjänster, staden rekryterar lärare till vikariat senare i vår.

Västersundoms skola.
Vanda söker efter en rektor för Västersundoms skola. Anders Vikström som tidigare var rektor jobbar nu som bildningschef. Västersundoms skola. Bild: Yle/ Merja Vallinoja Vanda,västersundoms skola

I Vanda har det enligt bildningsdirektör Anders Vikström varit förvånansvärt lätt att hitta behöriga lärare. Men någon rusning till tjänsterna är det inte.

- Vi har nästan varje år när vi sökt fått behöriga. Det brukar vara 1-3 behöriga sökande per tjänst.

Helsingfors svenska bildningstjänster har det största behovet av lärare med 42 lediganslagna tjänster.

Antalet barn och unga ökar i Helsingfors, som också har det största invånarantalet i regionen.

Svårt att hitta matematiklärare i Kyrkslätt

Mikael Flemmich säger att det varit utmanande att hitta elevhandledare och ämneslärare i matematiska ämnen.

Det har också varit svårt att få klasslärare.

Winellska skolan i Kyrkslätt.
Winellska skolan i Kyrkslätt har problem med inneluften och måste ordna undervisning i paviljonger. Flemmich säger att inneluftsproblemen inte står bakom lärarbristen på Winellska skolan. Winellska skolan i Kyrkslätt. Bild: Yle / Petter Blomqvist Kyrkslätt,skolor (läroinrättningar),winellska skolan

Kyrkslätt har fått några nya lärartjänster, men bakom de många tjänsterna som nu är lediga ligger flera år av problem med att hitta behöriga lärare.

- Det är vår policy att varje år lediganslå alla tjänster och befattningar där vi inte har behöriga tjänsteinnehavare, säger Mikael Flemmich, chef för dagvård och utbildning i Kyrkslätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen