Hoppa till huvudinnehåll

Fuktskador har kostat Karleby 75 miljoner

Skolelever i Karleby.
Många skolelever i Karleby har under de senaste åren tvingats flytta på sig på grund av stadens problem med fuktskadade byggnader. Skolelever i Karleby. elev,skolelever,barn (familjemedlemmar),Skola,Karleby

Fuktskador och dålig inneluft har kostat Karleby stad ungefär 75 miljoner euro de senaste sex åren. Mer än 1200 skolelever har tvingats gå i skola i tillfälliga byggnader och ännu är investeringarna inte över.

Fullmäktiges ordförande Bjarne Kallis (saml) har räknat ihop vad nybyggen och renoveringar har kostat staden sedan 2012.

- Vi har satsat enorma summor, säger Kallis.

Åtminstone sju skolor har helt eller delvis utrymts till följd av problem med inneluft och fukt sedan år 2011. Också stadshuset har delvis tömts och renoverats för miljoner euro de senaste åren på grund av problem med inneluften.

Värmen stängdes över helgerna

Karleby är inte ensam om att ha problem med äldre fastigheter. Men Kallis anser att politikerna kunde ha skött sitt jobb bättre.

- Det är lätt att vara efterklok men man har inte gjort de renoveringar man borde ha gjort. Vi har varit för sparsamma, säger Kallis.

Politiker Bjarne Kallis
Bjarne Kallis. Politiker Bjarne Kallis Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,Bjarne Kallis

Han berättar att man förr till exempel stängde av skolornas ventilation till helgerna.

I ett skede stängde man också av eller vred ner värmen över veckosluten.

Tejpade läckande tak

Skolfolk berättar också om hur de ringt till staden utan gensvar.

- Vattnet forsade in från taket i korridoren. Vi skickade bild och ringde efter dem. När de äntligen kom hade de med sig isoleringstejp som de tejpade över läckaget, berättar en anställd.

Kallis tror ändå att politikerna nu har lärt sig läxan.

- Man förstår att om man inte underhåller så blir kostnaderna väldigt höga. Det är mer ekonomiskt att åtgärda omedelbart.

Problemet är att ansvaret för offentliga byggnader inte verkar vara detsamma som när det gäller privata enligt Kallis.

- Om man tänker på politiker som privatpersoner så är jag hundra procent säker på att om de märker att det kommer in vatten från taket så åtgärdar de det inom någon timme. Men inom offentliga sektorn så tycks man leva i tron att droppet upphör av sig själv.

Åldringar och idrottare hade fått pengar

Kallis ser ändå ljus i tunneln. Det finns liksom inte så många skolor kvar som kan få problem.

- När vi nu får de sista renoverade så får vi börja satsa pengar på sånt som faktiskt höjer välbefinnandet här i stan. Det ger hopp.

Snellmansalen och tidigare handelsläroverket i Karleby.
Ungefär 300 elever från tre olika skolor går tillfälligt i skola i tidigare Handelsläroverket. Snellmansalen och tidigare handelsläroverket i Karleby. Karleby,Snellmansalen

De miljoner staden nu har satsat i nybyggen och saneringar kunde räckt till satsningar både på äldreomsorgen och dagvården nämner Kallis som några exempel.

- Och vi kunde ha byggt den efterlängtade idrottshallen och fotbollsarenan.

Skuldbördan skulle heller inte ha varit så stor. Enligt Kallis har staden i dag lån på ungefär 5000 euro per invånare. Staden har i alla fall en klar strategi inför framtiden.

- Det är att minska skuldbördan och sänka skatten.

Skatten kommer knappast att sänkas jättemycket, tror Kallis. Men det kan finnas utrymme för en liten sänkning när de stora projekten är över.

- Det är en stor sak för oss om vi slipper sätta pengarna i väggar.

Kallis lista är lång

Förverkligade nybyggen sedan 2012 är Storkisbackens skola som kostade 19 miljoner att bygga. Storby skola med allaktivitetshus kostade också 19 miljoner.

Totalt 8 miljoner satsades på Lucina Hagmans skola. Västra Parkens skola med högstadium och gymnsium har renoverats för 4 miljoner. Stadshuset har kostat 6 miljoner bara i år.

Dessutom finns i dag investeringsbeslut på nästan 12 miljoner för Chydenius skola och 8 miljoner för Yxpila skola. Det senaste fallet är Donnerska skolan och svenska gymnasiet som nu väntar på snabba besked om sanering och grundrenovering.

Donnerska skolan och Karleby svenska gymnasium.
Donnerska skolan och svenska gymnasiet är de senaste i raden över skolor som måste åtgärdas. Donnerska skolan och Karleby svenska gymnasium. Karleby,Skola,karleby svenska gymnasium

En del av investeringarna har gjorts via leasing eller andra modeller så att staden inte genast behöver betala hela summan.

- Men betalas ska den ändå. Och det kan bli dyrare än normal finansiering, säger Kallis.

Karleby har också fått statsbidrag på omkring 4 miljoner till nybyggena.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten