Hoppa till huvudinnehåll

Galleristen Katja Hagelstam tror på det unika och handgjorda - hennes arbete för formgivning får erkännande

Galleristen Katja Hagelstam och keramikkonstnären Kristina Riska.
Galleristen Katja Hagelstam och keramikkonstnären Kristina Riska på Lokal. Längst till höger en urna av Riska. Galleristen Katja Hagelstam och keramikkonstnären Kristina Riska. Bild: Yle/Eva Lamppu Katja Hagelstam,Kristina Riska

Katja Hagelstam lyfter fram formgivning och konsthantverk på sitt Helsingforsgalleri och försöker hitta nya hem till enskilda konstnärers "undangömda skatter". Galleristens insatser för unga och mera etablerade namn fick ett stort erkännande i december.

Katja Hagelstam är glad över erkännandet. Hon och hennes galleri Lokal tilldelades statspriset i formgivning för förtjänstfullt arbete för främjandet av design.

- Det var jätteroligt och en total överraskning. Det ger en tro på att man jobbar för rätt sak. Det är inte alltid lätt att orka jobba på för något som man själv tror på. Att få en större publik att se det man gör känns ju bra, säger Hagelstam.

"Proffsig attityd har lyft branschen"

Hagelstam har jobbat som fotograf i över 30 år och är bland annat känd för sina Helsingforsbilder. Numera är hon också kurator och gallerist. Jag träffar henne och keramikkonstnären Kristina Riska dagen före en ny grupputställning ska invigas på galleriet.

Riska har deltagit i flera av Lokals utställningar med sina verk: den här gången är de två organiskt formade urnor.

- Katjas insats betyder väldigt mycket, det har inte funnits ett liknande galleri i Helsingfors och det har gett branschen ett lyft överlag, säger Riska. Hon betonar hur viktigt det är att arbetet för att främja design görs professionellt och seriöst.

Keramik- och bildkonst visas på galleri Lokal.
Bland annat keramik- och bildkonst visas på Lokal. Keramik- och bildkonst visas på galleri Lokal. Bild: Katja Hagelstam/Lokal formgivning,Katja Hagelstam,Galleri,Lokal Helsinki
Urna av keramikkonstnären Kristina Riska.
Strecken på Riskas urna ser svarta ut, men de är gröna, av koppar. Urna av keramikkonstnären Kristina Riska. Bild: Yle / Eva Lamppu Kristina Riska,urna,keramikkonst

Också konstnären ska dra sitt strå till stacken

Hagelstam tycker om att skapa helheter och vill lyfta fram vackra föremål som hon vet att ligger undangömda i åtskilliga konstnärsateljéer.

- Jag har fotograferat mycket konst, design och antikviteter, lärt känna formgivare och designers och utvecklat ett öga för vad jag tycker om. I samband med ett bokprojekt inför designåret 2012 i Helsingfors besökte jag igen konstnärers studior och hem. När jag såg alla fina verk som fanns där undangömda fick jag en stark känsla av att jag vill lyfta fram dem.

Med fokus på design, grupputställningar och satsningar på unga aktörer skiljer sig Lokal från många andra gallerier. Konsthantverk visas sällan på gallerier, framgår av en enkät av konstorganisationen Frame Finland från i fjol. Och formgivning finns inte ens med på enkätens lista över delområden inom "gallerikonst".

Urval av konst och design på Lokal i Helsingfors.
Måleri, keramik- och glaskonst på Lokals utställning i januari 2018. Urval av konst och design på Lokal i Helsingfors. Bild: Yle/Eva Lamppu formgivning

Samtidigt är design rent av en kliché när det gäller att marknadsföra Finland och då görs det oftast med de stora namnen som Kaj Franck och Timo Sarpeneva i spetsen.

- Finländarna, också enskilda konstnärer, måste jobba på att lyfta fram sig själva och branda sig. Galleristen kan givetvis hjälpa och göra mycket, men i sista hand är det ett samarbete som också kräver intresse av konstnären. Till exempel ska hen se till att ha bra fotografier på sina arbeten, säger Hagelstam.

För galleristen är ett problem de små kretsarna i Helsingfors, vilket gör det svårt att hitta kunder.

Galleri som konstnärligt hem

Hagelstam kombinerar olika konstformer i sina utställningar för att göra helheten mera likt ett hem. Den aktuella utställningen på Lokal handlar om strecket/linjen som enligt Hagelstam finns med i så gott som all konst och som kan tolkas på flera olika sätt.

Kristina Riska förstår linjen som konturen på hennes urna.

- Den varierar beroende på var man står i relation till urnan, säger Riska.

Vad är framtidsutmaningen för dagens formgivare?

- Att fortsätta att tro på det man gör, att göra det som känns rätt och samtidigt utveckla sin teknik och sitt innehåll, säger Hagelstam.

- Jag tror att unika handgjorda föremål alltid kommer att finnas.

Riska ser utmaningen i att arbeta professionellt.

- Att göra bra arbeten, det är alltid svårt att jobba seriöst och bra. Det krävs mycket arbete och man får ta om processen flera gånger, säger Riska.