Hoppa till huvudinnehåll

Kockutbildningen i Östnyland går på sparlåga - upplevs som en tung och jobbig bransch

Det går bra för Borgårestaurangerna då hela tre restauranger är med bland de 50 bästa i landet. Ändå lockar inte kockutbildning för tillfället.

På Inveons treåriga kocklinje går nu 15 studerande. Fem elever går på årskurs tre, tre elever på årskurs två och sju studerande har börjat på årskurs ett i höst.

Då Yle Östnyland besöker kocklinjens undervisningskök är ett tiotal studerande på plats och tillreder sallad.

Marina Boxström har en lång erfarenhet som lärare på linjen och är nöjd med sina elever.

- De är duktiga och går överraskande snabbt framåt. En skojig vår väntar oss då de ska ut på inlärning i arbetslivet, säger Boxström.

Marina Boxström.
Marina Boxström, lärare på kocklinjen. Marina Boxström. Bild: Yle/Katarina Lind lärare,yrkesutbildning,Borgå,inveon

Då hon funderar på varför det nu är svårt att locka studerande till linjen väljer hon att referera till ett samtal hon nyss hade med en köksmästare i Borgå.

- Han var av den åsikten att det inte är så charmigt och bra att vara inom restaurangbranschen, som man kanske tidigare har trott. Också den finskspråkiga kockutbildningen har svårt att nu locka studerande.

Att branschen kan upplevas som tung är inte helt fel tänkt.

- Det är tungt, men jag brukar själv säga att om det inte var så roligt att undervisa sku jag definitivt ändå jobba i restaurangbranschen, för det är där jag har börjat.

Elever i Inveon.
Kaisa Vikiö och Isabelle Wirtanen. Elever i Inveon. Bild: Yle/Katarina Lind yrkesutbildning,Borgå,Isabelle Wirtanen

Isabelle Wirtanen och Kaisa Vikiö är första årets studerande. De har båda länge haft ett intresse för matlagning.

Själva vet de inte riktigt varför så få unga väljer kocklinjen.

- En del vänner tror att kockjobbet innebär långa dagar, mycket stående och dålig lön, säjer Kaisa Vikiö. Själv tycker jag väldigt mycket om matlagning.

Hittills är båda två nöjda med studierna och tror på goda sysselsättningsmöjligheter i framtiden.

- Studierna är helt bra, nu känns det enkelt men det blir nog säkert svårare med tiden, säger Isabelle Wirtanen.

Morötter.
Morötter. Bild: Yle/Katarina Lind Morotssläktet,morot,inveon

Det att antalet studerande nu är färre gör att undervisningen blir tyngre, då de studerande ska hinna med att vara i både Inveons matsalskök och i något storkök.

- Det här läsåret har nog varit lite kämpigt för dem, det blir långa och fulla dagar för dem, då de är så få, säger Marina Boxström.

Hon är ännu inte särskilt oroad över framtiden.

- Intresset för kocklinjen brukar variera från år till år, så ännu är jag inte oroad för framtiden utan lever i hoppet.

Kocklinjen har av tradition lockat en hel del unga som inte riktigt vet vad de vill studera och bli.

- De flesta som är osäkra brukar tycka att de kan komma till kocklinjen för att de vet att matlagning alltid är sådant som behövs. Och redan de som studerar första året brukar ha lätt för att få sommarjobb.

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Östnyland