Hoppa till huvudinnehåll

Signeul och Westerlund upprörda över det röda kortet: ”Aldrig skett något liknande”

Anna Signeul.
Anna Signeul var inte nöjd med domaren. Anna Signeul. Bild: imago/foto2press/ All Over Press Anna Signeul

Varken utvisade Anna Westerlund eller chefstränaren Anna Signeul godkänner det röda kortet i VM-kvalmatchen mot Israel. De medger ändå att Finland inte var förtjänt en seger.

– Freekick: ja, gult kort: ja, rött kort: nej, Anna Westerlund: absolut inte, hon var inte ens involverad.

Så här analyserar chefstränaren Anna Signeul situationen som ledde till Westerlunds utvisning i början av VM-kvalmatchen mot Israel. Matchen slutade 0–0.

Det var efter en kontakt med Natalia Kuikka som Israels spelare föll utanför Finlands straffområde. Domaren tolkade situationen som att Finland regelvidrigt stoppade en målchans, men den felaktigt utvisade Westerlund håller inte med om att det skulle ha varit en särskilt farlig situation.

– Det var en ganska hård dom. Vi hade ändå flera spelare där så det var inte en så klar målchans, säger Westerlund i Yle Sportens intervju.

Westerlund som inte var alls inblandad i situationen där kontakten uppstod måste lämna plan och var väldigt upprörd över det skedda. Tårarna rann då hon tvingades avbryta matchen.

– Det blev en stor krasch när jag inte var alls förberedd på att bli utvisad. Det har aldrig skett något liknande, säger Westerlund.

Ingen förklaring

Signeul var inte alls glad över det skedda. Någon pratstund med domarna fick hon inte.

– Domarna försvann direkt efter matchen, berättar Signeul.

Chefstränaren konstaterar att det röda kortet gjorde det svårt för Finland, men hon skyller inte 0–0-resultatet enbart på utvisningen.

– Vi hade stora problem med att få fart på spelet. Det är synd att vi var så dåliga på den sista tredjedelen. Vi stressades och kunde inte lugna ner oss i avslutningssituationerna.

– Våra beslut var inte bra, passningarna var inte bra. Vi såg rostiga ut, de försvarade bra och var tuffa.

Finland och Israel mötte senast för bara ett par månader sedan. Då var Finland överlägset och vann med 4–0. Idag var motståndet hårdare än i Helsingfors.

– Jag tycker att de var bättre och jag tycker att vi var sämre. Deras tia (Schulmann) var ett hot, vi hade för mycket respekt för henne. Det är en utmaning att spela den här tiden på året men vi ska nog ändå kunna slå Israel. Vi var inte alls lika bra som vi varit i de tidigare matcherna.

Sju poäng efter tre matcher

Signeul hade velat att Finland skulle ha nio poäng efter de tre första VM-kvalmatcherna. Saldot blev ändå bara sju.

– Vi måste vara ännu mer fit och snabbare. Vi måste arbeta mera, på det sättet kommer vi över besvikelsen, menar Signeul.

Westerlund som redan var betydligt piggare vände blicken mot de kommande matcherna och konstaterar att de fortfarande är kamp om tätplatserna i kvalgruppen.

– Det är inte den här matchen som är den viktiga. Vi måste få bra resultat mot Spanien och Österrike. Men visst var det här ett dåligt resultat. Vi borde självklart ha besegrat Israel.

Till slut tackar hon ännu Signeul som från allt att döma har blivit en populär tränare bland spelarna.

– Det är tur att vi har en svensk i laget så att vi finnar inte gräver ner oss allt för mycket! Självklart ska vi vara besvikna men det är inte över ännu. Hoppet lever.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Otrolig tabbe: domaren visade ut fel spelare då Finland åkte på enorm kvalsmäll

Finlands damer måste nöja sig med oavgjort i VM-kvalet mot Israel. Anna Westelund tvingades lämna plan i ett tidigt skede efter domarens rejäla blunder.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport