Hoppa till huvudinnehåll

Spanien försöker igen få Puigdemont utlämnad – ny häktningsorder då den avsatta presidenten besöker Danmark

Carles Puigdemont inleder i Belgien sin valkampanj för Katalonien.
Kataloniens avsatta president Carles Puigdemont trotsar spanska myndigheternas hot om att få honom utlämnad. Hur danska polisen reagerar om de ombes gripa honom är oklart. Carles Puigdemont inleder i Belgien sin valkampanj för Katalonien. Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Carles Puigdemont,Katalonien,Spanien

Spanska myndigheter försöker utfärda en ny internationell häktningsorder mot den avsatta katalanska presidenten Carles Puigdemont. Puigdemont är på besök i Danmark, där myndigheterna kan tvingas gripa honom om häktningsordern sätts i verket.

Spanien gör ett nytt försök att få Kataloniens avsatta president Carles Puigdemont utlämnad.

Puigdemont är på besök i Danmark för att delta i en paneldiskussion vid Köpenhamns universitet om läget i Katalonien.

Han är åtalad för bland annat uppror och uppvigling efter folkomröstningen och den katalanska självständighetsdeklarationen i höstas.

Puigdemont har varit i exil i Belgien tillsammans med fyra av sina tidigare ministrar sedan den spanska regeringen ingrep för att stoppa självständighetssträvandena.

Den avsatta regionpresidenten har sagt att han kan återvända hem om han garanteras en rättvis rättegång.

Trotsar spanska hot

I Belgien bestämde lägre rättsinstanser att inte utlämna Puigdemont trots spanska krav.

Häktningsordern drogs sedan tillbaka på grund av oro i Spanien över att den belgiska högsta domstolen skulle låta utlämna Puigdemont, men med hårda villkor för vad han då skulle kunna åtalas för.

Spanska myndigheter hade hotat att igen försöka få honom skickad till Spanien om han lämnar Belgien.

Trots det åkte Puigdemont till Köpenhamn i morse.

Ny häktningsorder på gång

Spanska statsåklagarämbetet har nu bett rannsakningsdomaren som har hand om Puigdemonts fall att utfärda en ny internationell häktningsorder.

Det är tillsvidare oklart om en ny häktningsorder är på kommande.

Danska myndigheter har inte heller ännu sagt hur de tänker agera om de blir ombedda att gripa Puigdemont.

Journalister som var på plats då Puigdemont landade i Köpenhamn uppger att myndigheterna inte då gjorde några försök att gripa ex-presidenten.

Låst läge

Premiärminister Mariano Rajoys regering tog kontroll över största delen av det katalanska självstyret och utlyste nyval.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Mariano Rajoys regering tog till hårdhandskarna mot de katalanska självständighetsivrarna. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Bild: EPA-EFE/EMILIO NARANJO Mariano Rajoy

Regeringen Rajoy hade hoppats att nyvalet skulle innebära att de självständighetsivrarna skulle förlora majoriteten i det katalanska parlamentet.

De självständighetsvänliga partierna höll ändå med knapp marginal sitt grepp om regionen.

Kataloniens viktigaste verk och ministerier är fortfarande under regeringens kontroll, trots att Rajoy hade sagt att ett nyval skulle innebära en snabb återgång till normalläge.

Läget i regionens politik är också fortfarande låst på grund av åtalen mot den tidigare regionpresidenten och flera av hans ministrar.

"Hologrampresident" i exil

Talmannen för det katalanska regionparlamentet föreslog på måndag att Puigdemont ska leda också regionens nästa regering.

Talmannen Roger Torrent menade att Puigdemont är en legitim kandidat trots att han är åtalad för brott och inte är närvarande.

Regionparlamentet fortsätter alltså att trotsa den spanska regeringens försök att få konflikten med regionen under kontroll.

Puigdemont har tidigare sagt att han gott kan tänka sig att leda regionen från utlandet, till exempel via videosamtal.

Uttalandet fick hans motståndare att ta till öknamnet "hologrampresidenten" för att beskriva hur Puigdemonts styre i exil skulle se ut.

Kataloniens president är regeringschef för självstyret, och utses av parlamentet.

Artikeln har uppdaterats 13:12 med Puigdemonts utnämning till presidentkandidat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes