Hoppa till huvudinnehåll

Stängt och låst i amerikansk budgetkris

Hänglås i kedja.
Hänglås i kedja. lås,Kedja,Hänglås

Arbetsveckan i Washington börjar med permittering för de statsanställda. Statsapparaten har drabbats av stängning på grund av budgetkris. En planerad omröstning i senaten har flyttats framåt.

Den omröstning som var planerad till i natt (kl 8 finländsk tid), har skjutits fram till klockan 12. Vad man ska rösta om är oklart. Inga kompromissförslag verkar ha nåtts.

Anklagelserna haglar om vems felet är

Veckoslutet gick åt till en pratmaraton i kongressen, men några konkreta nyheter kom inte fram. Presidenten har inte deltagit i den offentliga debatten.

Kongressens anföranden tycks huvudsakligen sträva till att påverka den amerikanska opinionen. Från många håll har det sagts att alla egentligen är överens om sakfrågorna.

Men efter att stängningen blev ett faktum är det svårt att backa utan att förlora det politiska ansiktet. Många kongressledamöter är tvungna att tänka på höstens val.

Budget och invandring

Demokraterna beskyller presidenten för att vara en ombytlig och opålitlig förhandlingspart och republikanerna för att sakna egen vija och handlingskraft.

Demokraterna beskylls för att sammanlänka frågor som inte hör ihop; budgetfrågan och de så kallade DACA-barnens framtid.

Men också republikanernas förslag innehåller både nationell säkerhet, pengar för byggandet av Mexiko-muren och sjukvårdsförsäkring för flera miljoner barn.

Uppskjutna problem

Den kompromiss som republikanerna försöker nå verkar i första hand sikta till att igen öppna statsförvaltningen.

Därefter skulle man kunna fortsätta förhandlingarna, det vill säga skjuta upp problemen med några veckor.

Frågan är om demokraterna vill och kan lita på försäkringar från republikanernas gruppordförande Mitch McDonnell.

Flytande röster

Orsaken till att man sköt upp omröstningen sägs vara att man ännu försöker påverka enskilda demokrater att ändra åsikt och rösta med republikanerna.

Redan i den första omröstningen på fredag kväll var det flera demokrater som röstade med republikanerna. Men det var också en handfull republikanska senatorer som röstade med demokraterna.

Påverkan pågår i den amerikanska kongressen, men först får senatorerna sova på saken.

Läs också