Hoppa till huvudinnehåll

AKT och Byggnadsförbundet strejkar i protest mot aktiveringsmodellen – bussar, lastbilar och byggen står stilla

Byggarbetare arbetar med det nya köpcentret Tripla i Helsingfors.
Byggarbetare vid bygget av det nya köpcentret Tripla i Böle i Helsingfors. Byggarbetare arbetar med det nya köpcentret Tripla i Helsingfors. Bild: Lehtikuva byggande,Tripla

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT och Byggnadsförbundet går i en politisk strejk den andra februari, alltså samma dag som Finlands fackförbunds centralorganisation (FFC) ordnar demonstration mot de arbetslösas aktiveringsmodell.

Enligt AKT kommer strejken påverka många branscher. Bland annat kommer lastbilar och bussar att stå stilla från morgonnatten till kvällen. Också transporter i hamnarna kommer att stå stilla.

Byggnadsförbundet kommer däremot att strejka hela dygnet.

FFC ordnar en demonstration mot aktiveringsmodellen på Senatstorget i Helsingfors. Förbunden som hör till FFC får själva välja ifall de deltar i demonstrationen.

Demonstrationen anses vara en otillräcklig åtgärd

Under tisdagen har fackförbunden som hör till FFC samlats för möten i Helsingfors. Under det allmänna mötet behandlades åtgärder och ett eget förslag till "aktiveringsmodell".

Under mötet krävde Byggnadsförbundet och AKT i spetsen strejk för att öppna beslutsfattarnas ögon för problematiken, med motiveringen att en demonstration inte är en tillräcklig åtgärd. Också inom servicebranschen fanns stöd för mer drastiska åtgärder än demonstrationen.

Efter det allmänna mötet samlades förbunden till sina egna möten på tisdag eftermiddag.

STT, Yle Uutiset

Läs mera:

FFC demonstrerar mot aktiveringsmodellen i februari: "Regeringens agerande är ryckigt och planlöst"

Finlands fackförbunds centralorganisation (FFC) ordnar en demonstration den 2 februari för att protestera mot aktiveringsmodellen för arbetslösa.

Läs mera:

Tiotusentals protesterar mot nya aktiveringslagen - den är oskälig mot arbetssökande

Medborgarinitiativet för att omkullkasta aktiveringsmodellen för arbetslösa har på bara några dagar samlat över 50 000 namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes