Hoppa till huvudinnehåll

Davos 2018: Varför hålls detta årliga ekonomiska kändisforum i Alperna och varför håller Trump tal där?

Christine Lagarde, Elton John, Shah Rukh Khan, Cate Blanchett
Christine Lagarde, Elton John, Shah Rukh Khan, Cate Blanchett vid det världsekonomiska forumet WEF i Davos. Christine Lagarde, Elton John, Shah Rukh Khan, Cate Blanchett Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna

Vad är idén med denna årliga sammankomst i de schweiziska alperna? Vad är det som händer där på riktigt? För forumet något gott med sig? Och vad kommer USA:s president att säga?

Några av de rikaste och mäktigaste människorna i världen befinner sig i Davos för att delta i det världsekonomiska forumet, World Economic Forum (WEF), som inleds i dag på den lyxiga lilla schweiziska skidorten.

Vad är Davos?

Det började som en liten konferens om ledarskap år 1971.

Klaus Schwab vid det världsekonomiska forumet i Davos 2018.
Klaus Schwab, grundare av WEF Klaus Schwab vid det världsekonomiska forumet i Davos 2018. Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna,Klaus Schwab
Det världsekonomiska forumet WEF i Davos.
Det världsekonomiska forumet WEF i Davos. Bild: AFP / Lehtikuva Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna,World Economic Forum

Grundaren Klaus Schwab sägs ha velat introducera amerikanska ledarskapsmetoder för underpresterande europeiska företag i Europa.

Efter den anspråkslösa starten utvidgades konferensen explosivt och är numera en årlig sammankomst för cirka 3 000 personer från världens topp inom affärslivet, finansvärlden, politiken och den offentliga sektorn.

Enligt WEF är den officiella missionen "att förbättra tillståndet i världen".

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa vid WEF Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna,Emmerson Mnangagwa

Tal, paneldebatter, seminarier - och informella möten på lyxhotell och barer

Anförandena, paneldebatterna och seminarierna avlöser varandra i Davos.

Samtidigt pågår det en rad inofficiella och informella tillställningar på skidortens lyxhotell - främst på Steigenberger Belvedere - och på barer där eliten träffar lobbyister, pr-folk och journalister.

Vem reser till Davos?

Världens toppolitiker deltar i forumet i Davos.

De som dyker upp i år är till exempel Emmanuel Macron, Angela Merkel, Theresa May, Justin Trudeau, Benjamin Netanyahu, Mauricio Macri, Emmerson Mnangagwa och Narendra Modi.

Indiens premiärminister Narendra Modi talar vid det världsekonomiska forumet WEF i Davos.
Indiens premiärminister Narendra Modi talar vid WEF i Davos. Indiens premiärminister Narendra Modi talar vid det världsekonomiska forumet WEF i Davos. Bild: AFP / Lehtikuva World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna,Narendra Modi,Indien

Indiens premiärminister Modi hörde till de första talarna då forumet öppnades i år.

- Protektionismen ökar och globaliseringen börjar förlora sin attraktionskraft - men Indien är öppet för affärer, sade han.

Modi leder en stor regerings- och handelsdelegation, och vill föra fram Indien som en snabbt växande ekonomisk makt och en potentiell drivkraft för den globala tillväxten.

Den indiska premiärministerns anförande står i bjärt kontrast till det man väntar sig från USA:s president Donald Trump som kommer att hålla ett tal i Davos senare under veckan.

"Icke-globalisten" Trump dyker också upp

Traditionell deltar inte USA:s president i WEF men i år har Donald Trump - överraskande - meddelat att han tänker infinna sig.

Trump har anmält sin ankomst trots att han i flera sammanhang har tagit ett klart avstånd från den "globalism" som Davos säger sig representera.

Analytiker bedömer att Trump kommer att hålla sig till sitt favorittema "Amerika först" i avsikt att tillfredsställa hemmapubliken.

Storbolagen betalar en stor del av kalaset

Ledare för världens största företag kommer som vanligt också att visa sig vid forumet.

Det är också de här delegaterna som stor del betalar kostnaderna för konferensen.

Christine Lagarde på WEF
IMF:s högsta chef Christine Lagarde Christine Lagarde på WEF Bild: AFP / Lehtikuva World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna,Christine Lagarde
Cate Blanchett vid WEF
Skådespelaren Cate Blanchett Cate Blanchett vid WEF Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna,Cate Blanchett

Internationella valutafonden och FN samt en rad nationella centralbanker är också representerade Davos.

Välgörenhetsgrupper och underhållningsartister är också inbjudna

WEF har också bjudit in akademiker och ledare för välgörenhetsorganisationer, fackförbund och frivilligorganisationer till forumet.

Därmed kan WEF värja sig mot anklagelser om att mötet i Davos helt enkelt bara handlar om en plutokratisk elit (rikemanselit) som talar till en annan elit.

Årligen inviteras också kända personer från underhållningsbranschen för att garantera en glamourstämning som medierna kan förmedla vidare.

I år är det Cate Blanchett och Elton John som står för underhållningsbiten.

 Filippo Grandi från FN:s flyktingkommissariat och Rwandas utrikesminister Louise Mushikiwabo
Filippo Grandi från FN:s flyktingkommissariat och Rwandas utrikesminister Louise Mushikiwabo Filippo Grandi från FN:s flyktingkommissariat och Rwandas utrikesminister Louise Mushikiwabo Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna

Vad händer i Davos?

De seriösa diskussionerna under konferensen innefattar återkommande teman som ojämlikhet, fattigdom, innovationer, teknologiska förändringar, miljöfrågor och socialt ansvar.

Årets officiella tema är "Att skapa en gemensam framtid i en splittrad värld".

I verkligheten sägs många direktörer vara på plats i Davos på grund av den gyllene chans de har att skapa nätverk. Det primära för dem är kanske inte att diskutera "öppenhet, inkluderande och medveten närvaro".

De privata nätverken byggs upp i privata mötesrum i konferenscentret och i hotellrum samt på olika partyn i Davos.

Vissa delegater kan tycka att det är viktigt att bli sedd i Davos varje år. Det underblåser ens ego och höjer ens status

Också geopolitiska överenskommelser har - vid några tillfällen - dykt upp i samband med det ekonomiska forumet i Alperna.

Ett exempel är en överenskommelse mellan Grekland och Turkiet år 1998. Då undertecknade länderna "Davosdeklarationen" - ett avtal som hjälpte länderna att undvika en svår konflikt.

World Economic Forum i Davos
Den lyxiga lilla skidorten Davos World Economic Forum i Davos Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna

Sker det något bra i Davos?

WEF räddar inte världen - men forumet kan hjälpa inflytelserika personer och människor med god vilja att fundera på hur man kunde lösa sociala, ekonomiska och politiska problem i världen.

President Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon hör till de häftigaste kritikerna av World Economic Forum.

Enligt Bannon representerar Davos en typ av skamlig och elitistisk konspiration mot fattigdomen i världen.

Andra kritiker har en mindre extrem - men dock cynisk - inställning till konferensen i Davos.

World Economic Forum 2018 i Davos
World Economic Forum 2018 i Davos Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON World Economic Forum,Davos,ekonomi,möten,konferenser,politiker,ledare,företag,bolag,Schweiz,Alperna

Enligt dem kan Davos beskrivas som en händelse där planetens mest privilegierade människor producerar "skenhelig dygdighet".

Ett skarpt kritiskt utlåtande om företagsdelegater i Davos kommer från en av de främsta forskarna i ekonomisk ojämlikhet, Branko Milanovic.

Han säger bland annat:

"Det är billigare att placera ut ett klistermärke om rättvis handel än att avstå från nollavtal. De [företagsledarna] är obenägna att betala löner som man kan leva på - men de vill finansiellt understöda en filharmonisk orkester. De vill förbjuda fackförbund - men de vill ordna ett seminarium om transparent ledarskap."

(Källa: The Independent, AP, AFP)

Läs mera:

Den rikaste procenten kammade in 82 procent av välståndet i fjol

Biståndsorganisationen Oxfam vädjar till världens beslutsfattare om åtgärder för att skapa större ekonomisk jämlikhet. Organisationens nya årliga utredning visar att inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga fortsätter att öka. 82 procent av allt välstånd som skapades år 2017 gick till den rikaste procenten i världen.