Hoppa till huvudinnehåll

FPA: Knäppen kan lossna från två bodyn i moderskapsförpackningen och orsaka kvävningsrisk

Så här ser mammalådan 2017 ut.
Så här ser mammalådan 2017 ut. Bild: Kela / Annika Söderblom moderskapsförpackningar,FPA,mammalåda

Moderskapsförpackningen från 2017 innehåller två omlottsbodyer vars knäppen kan lossna och orsaka en kvävningsrisk meddelar Folkpensionsanstalten.

FPA önskar att alla som har fått moderskapsförpackningen ska granska knäppen på den gråvit-randiga bodyn och på den som är prydd med bokstäver.

Bodyn ska granskas efter att den har tvättats för första gången. Om knäppena lossnar ska den tas omedelbart ur bruk, eftersom det finns en risk för att barnen kan kvävas av de små delarna som lossnar.

På grund av att sömmen är så bred sitter knäppen inte tillräckligt bra fast i tyget.

Den gråa bodyn hittar du här, medan den vita bodyn som är prydd med bokstäver hittar du här (länkarna leder till FPA:s webbplats).

Problemet förekommer inte i varje body, men det lönar sig ändå att kontrollera dem. Ifall de har problem får man byta ut dem genom att ta kontakt med Logistikas Hankinta Oy.

Efter att FPA märkte problemet började man sy sömmarna på ett annat sätt.

Artikeln korrigerades den 26.1 klockan 11.24 med information från det svenskspråkiga pressmeddelandet som publicerades en dag senare än det finskspråkiga. Tidigare stod det att FPA inte hade meddelat om ärendet på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes