Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Vulkanen Mayon fortsätter spy ut lava och köldrekord slogs i Muonio

Vulkanen Mayon på Filippinerna.
Vulkanen Mayon har spytt ut lava redan en tid men nu verkar själva utbrottet vara nära. Bilden är tagen för en vecka sedan. Vulkanen Mayon på Filippinerna. Bild: EPA-EFE/ZALRIAN SAYAT Mayon,vulkaner,Filippinerna

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

19-åriga Ali var barn då han kom till Finland som asylsökande. Nu har han fått sitt sista negativa asylbeslut och känner att han inte har något annat val än frivillig återresa.

Men är frivillig återresa egentligen tvångsutvisning under mer mänskliga förhållanden?

Vinterns köldrekord slogs i Muonio i Lappland i natt. Det blev hela -34,6 grader kallt.

Vinterlandskap i Lappland
Det är kallt i Lappland. Arkivbild. Vinterlandskap i Lappland Bild: Marcus Rosenlund vinter,Lappland

Enligt en ny utredning betalar du mindre skatt om du råkar bo i landets södra delar. En medelinkomsttagare i Karleby betalar 3000 euro mera i året än vad samma person skulle göra i Helsingfors. Det är Skattebetalarnas Centralförbund som har gjort en utredning över skattetrycket i kommunerna.

I dag är det sista dagen att förhandsrösta. Här hittar du instruktioner om hur du gör. Nästa chans att rösta är på söndagen, den riktiga valdagen.

Utrikes:

Vulkanen Mayon fortsätter spy ut lava på Filippinerna. 40 000 personer har redan evakuerats och aska gör att det är mörkt som på natten i städerna intill. Det stundande vulkanutbrottet kan ske när som helst.

En man åker motorcykel i askan.
Aska från vulkanen Mayon gör allt grått. En man åker motorcykel i askan. Bild: LINUS ESCANDOR II Mayon

I dag publiceras kandidaterna till det prestigefyllda Oscar-priset. Efter klockan 15 får vi veta vilka filmer och personer som har nominerats.

Väder

I dag blir det halvklart till mulet och kan snöa i hela landet. Temperaturen är mellan -2 och -12 i landets västra delar medan det i öst kan bli upp till -25 grader kallt på vissa håll.

I Lappland är det -15 till -25 grader, lokalt upp till 30 grader kallt. Svag vind i hela landet.

Vädret: