Hoppa till huvudinnehåll

Ny klubb för unga på Kimitoön som vill greja med mopeder – och vara nyktra

Två män tittar på en bilmotor.
Juha Wahlsten och Jonas Lindberg driver motorsport klubben Twentyfivesevenhundred på Kimitoön. Klubben välkomnar nu också mopedförare och deras mopeder. Två män tittar på en bilmotor. Bild: Yle/Monica Forssell motorsport,jonas lindberg

Bilklubben Twentyfivesevenhundred i Dragsfjärd, öppnar verkstaden också för dem som vill greja på sina mopeder. Hittills har klubben riktat sig till enbart dem som vill meka med bilar.

På backen står flera halvfärdiga bilar och inne i verkstaden väntar en vit Mercedes årsmodell -88 på att rustas upp. Vårens stora projekt är en Chevrolet W124 som med gemensamma krafter ska sättas i utställningsskick.

Bil som står på backe.
Bara det blir vår ska hela klubben tillsammans sätta i skick Chevroleten. Bil som står på backe. Bild: Yle/Monica Forssell bilar,Twentyfivesevemnhundered

Klubben Twentyfivesevenhundred har bara ett drygt år på nacken och har grundats av Kimitoöbon Juha Wahlsten.

Han bara dök upp här och jag frågade honom om han vill ha en mening med sitt liv och så började vi bygga bilar tillsammans― Juha Wahlsten

Aktiv i föreningen är också Jonas Lindberg, känd bland annat för välgörenhetskonserter med sin far Jussi Lindberg.

Klubbens namn på en motorhuv på väggen.
Klubbens namn på en motorhuv på väggen. Bild: Yle/Monica Forssell motorsport,Twentyfivesevenhundered

Vill hjälpa unga till en bättre start i livet

Wahlsten berättar att klubben kom till tack vare en ung kille från ett alkoholisthem.

- Han bara dök upp här och jag frågade honom om han vill ha en mening med sitt liv och så började vi bygga bilar tillsammans. Så började det, berättar Wahlsten. Sen kom hans kompisar med och så började det komma folk från Kimito också.

Hellre sätter jag nu pengar på bilar, därför kom jag med― Jonas Lindberg

I dag har klubben, som ska registreras som en förening i vår, 26 medlemmar. Den yngsta är 15 år och den äldsta 48 år.

- Idén med föreningen är att ge unga en grund att stå på och hjälpa dem att sätta sina pengar på bilar i stället för knark eller alkohol, säger Wahlsten, 41 år och själv nykterist.

Lindberg berättar att han alltid haft ett visst intresse för bilar men att han också haft en tendens att spela bort pengar.

- Hellre sätter jag nu pengar på bilar, därför kom jag med, förklarar Lindberg.

Alla är välkomna men inga rusmedel tolereras i klubben

För att gå med i klubben behöver man ändå inte ha något missbruk i bagaget.

- Alla är välkomna men alldeles särskilt välkomna är unga som känner sig ensamma, säger Wahlsten.

Klubben kommer nu att grunda en ungdomssektion som får tillgång till klubbens garage 1-2 gånger i månaden för att greja med mopeder.

De dagar som verkstaden är öppen för moppe-entusiasterna är tobak och snus förbjudet i verkstaden. Inom klubben tolereras inte heller varken alkohol eller narkotika.

- Villkoren är att man varken röker eller snusar i verkstaden och att man inte dricker alkohol, berättar Wahlsten som tillsammans med Lindberg nu ska besöka öns ungdomsgårdar och informera om den nya verksamheten.

Två män i en bilverkstad.
Juha Wahlsten och Jonas Lindberg vill hjälpa unga att byta ut tobak, knark och alkohol mot bilar och mopeder. Två män i en bilverkstad. Bild: Yle/Monica Forssell Klubb,jonas lindberg

Hur stort intresset för att delta i klubbens verksamhet är återstår att se. Wahlsten och Lindberg vet att det finns problem med både droger och alkohol bland unga på Kimitoön.

Pojke på moped
Mopedkörning är en hobby som tidvis väcker irritation hos både myndigheter och invånare. Pojke på moped Bild: Mostphotos moped,ungdomar,fordon,mopeder

Enligt Wahlsten och Lindberg kör många mopedister omkring i bland annat Kimito centrum under mopedsäsong. Tidvis väcker mopedåkandet irritation bland invånare och polisen har har varit tvungen att ingripa mot trimmade mopeder.

- Vi vill erbjuda ungdomarna något annat. Vi vill lära ungdomarna att det alltid finns någon som stöder. Här finns många ensamma unga som riskerar att ty sig till alkohol. Vi är som en stor familj och hoppas på fler familjemedlemmar, förklarar duon.

Ingendera är bilmekaniker. Varken Wahlsten eller Lindberg har heller psykologutbildning.

Däremot verkar de ha stora hjärtan och eget intresse av att greja med fordon.

- Det finns ju vissa personer som kommer med i gruppen som varit med om mycket och som kanske behöver en axel att gråta ut mot. Emellanåt kan vi sitta långa nätter här och prata ut om allt, berättar Lindberg.

Vad får dig att vilja ställa upp såhär?

- Så länge jag får se Juha glad så gör jag vad som helst, säger Jonas. Han har varit som en extra pappa för mig när det varit något. Jag har fått komma hit och ta det lugnt och prata.

Så det handlar om att ge tillbaka något gott?

- Jo det handlar om det, svarar Jonas.

Fotnot:
Klubben Twentyfivesevenhundred (namnet anspelar på Kimitoöns postnummer) finns i Dragsfjärd på Österbrinksvägen. Klubben har också en egen sida på Facebook.

Läs också