Hoppa till huvudinnehåll

Alternativ till mopedbilar - ministeriet vill ha personbilar som bara kan köra 60 km/h

En parkerad mopedbil.
Arkivbild. En parkerad mopedbil. Bild: YLE/Daniel Olin Mopedbil

Trafik- och näringsministeriet vill att 15-åringar ska få köra personbilar vars högsta hastighet är begränsad till 60 km/h. Personbilarna ska vara ett säkrare alternativ till mopedbilarna.

Syftet med förändringen är att unga trafikanter ska få säkrare fordon att röra sig med.

Enligt förslaget ska man få köra de fartbegränsade bilarna med traktorkörkort eller körkort för mopedbilar (AM121).

Flera säkerhetsanordningar för att hjälpa föraren

Trafiksäkerhetsverket Trafi kallar de begränsade bilarna för "traktorbilar".

För att de tyngre och snabbare bilarna i verkligheten ska bli säkrare för föraren, för medtrafikanterna och för infrastrukturen anser Trafi att det borde vara obligatoriskt att bilarna är utrustade med system som assisterar den oerfarna föraren.

Ett annat förslag som också nämns i utredningen är att bilarnas hastighet vore begränsade till 40 km/h ifall säkerheten vill betonas, medan 60 km/h är ett alternativ ifall man vill att bilarna ska passa i den övriga trafikströmmen.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) anser att unga ska ha olika möjligheter att ta sig fram.

– Diskussionen om de ungas trafiksäkerhet är viktig och vi ska förbättra den så gott det går. De unga ska också kunna röra sig smidigt. Bilar med fartbegränsare är ett sätt att förbättra situationen, konstaterar Berner i ett pressmeddelande.

För att unga ska få köra bil med fartbegränsare måste åtminstone fordonslagen och körkortslagen uppdateras.

Trafi ser också utmaningar i övervakningen av "traktorbilarna" och att de verkligen kan köra endast 60 km/h.

Trafi konstaterar i sin utredning att det anses utmanade att övervaka hastighetsbegränsarnas funktionsduglighet och dessutom är det lätt att avmontera eller undgå dem är i många fall.

Uppdatering 24.1.2018 kl. 17.20: Rubriken är ändrad från "Mopedbilarna ska försvinna ur trafiken – ersätts av personbilar med topphastigheten begränsad till 60 km/h" till "Förslag: Mopedbilarna ska försvinna ur trafiken – ersätts av personbilar med topphastigheten begränsad till 60 km/h".

Körkorten specifierades klockan 17.29.

Artikeln uppdaterades 18.41 med information om förslagen på hastigheter som nämns i Trafis rapport. Ministeriet rättades till kommunikationsministeriet, lika som Anne Berners titel.

Rättelse 25.1.2017 kl. 11.25: I den ursprungliga artikeln stod det felaktigt att mopedbilarna helt skulle ersättas av hastighetsbegränsade personbilar. Ministeriet har endast framfört personbilarna som ett alternativ till mopedbilarna.

Läs mera:

Unga önskar: Byt ut mopedbilen till en riktig bil med hastighetsgräns

Var tionde mopedbil råkar ut för en trafikolycka. De ungdomar Yle Nyhetsskolans reportrar talat med önskar att myndigheterna byter ut mopedbilen till en riktig bil som går max 60 kilometer i timmen.