Hoppa till huvudinnehåll

Första rättegången kring Parisattackerna 2015

Bley Bilal Mokono sitter i en rullstol omringad av många människor.
Bley Bilal Mokono som skadades terrorattackerna talar med journalister inför rättegången. Bley Bilal Mokono sitter i en rullstol omringad av många människor. Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT Frankrike,terror,rättegång,Paris,Bley Bilal Mokono

I Frankrike inleddes på onsdagen den första rättegången som gäller terrorattackerna i Paris i november 2015. En 31-årig man, Jawad Bendaoud, anklagas för att ha gett två av terroristerna husrum.

Vid attackerna i Paris den 13 november 2015 dödade terrorister 130 människor vid en serie bombdåd och masskjutningar.

Islamiska staten IS tog på sig dåden, som var de värsta i Franrike sedan andra världskriget.

Jawad Bendaoud lät två av IS-männen bo i hans lägenhet i Saint-Denis norr om Paris efter dåden.

Den ene gästen, ledaren Abdelhamid Abaaoud, dödades senare av polis. Hans assistent Chakib Akrouh sprängde sig själv.

Två polisen och ett polisfordon.
Två polisen och ett polisfordon. Bild: EPA-EFE/Julien de Rosa Paris,terror,Frankrike,Polis

Domstolen ska nu avgöra om Bendaoud aktivt medverkade för att hjälpa terroristerna. I så fall kan han dömas till fängelse i upp till sex år.

Källa till många sarkasmer

Jawad Bendaoud, en ökänd narkotikalangare som suttit i fängelse för dråp, har i franska medier döpts till "Daesh-hyresvärden" - Daesh är en annan beteckning för IS.

Han har bedyrat att han inte visste att hans inhysningar var terrorister. När han greps sa han i en kort TV-kommentar: "Någon bad mig om en tjänst, och jag hjälpte dem".

Bendaouds naiva blick och troskyldiga förklaring, oavsett hur äkta den nu är, har gett fransmännen mycket att skratta åt i eländet och sorgen. Hans ansikte syns i otaliga sarkastiska klipp på nätet.

Franska poliser.
Franska poliser. Bild: EPA-EFE/Julien de Rosa Paris,terror,Frankrike

Två andra män ställs också inför rätta. Bendaouds vän Mohamed Soumah anklagas för att ha hjälpt honom ordna med övernattning för terroristerna. Youssef Aït Boulahcen åtalas å sin sida för att ha vetat om var gärningsmännen fanns, utan att ha meddelat polisen.

Den ende överlevande av de tio angriparna är Salah Abdeslam, som greps i Belgien fyra månader efter attackerna i Paris. Rättegången mot honom inleds i Belgien i februari. Det kommer att ta år innan han också ställs inför rätta i Frankrike.

Källa: AP; AP; BBC