Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever från Sverige gästar Åbo Akademi hela veckan – projektet ska locka fler studenter till Åbo

Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi.
Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi. Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi

Åbo Akademi har haft svårt för att locka studerande från Sverige till universitetet, trots att undervisningen går på svenska. Universitet hoppas få fler ansökningar från Sverige genom att hjälpa till med deras gymnasiearbete.

I hopp om att locka fler studenter från Sverige har Åbo Akademi ingått ett samarbetsavtal med Kunskapsskolan i Sverige. Kunskapsskolan är en friskolekoncern som driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning.

Avtalet går ut på att bjuda in svenska gymnasieelever till en veckas vistelse i Åbo och fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi. Inledningsvis bjuds 40 elever in från fyra gymnasieskolor i Stockholm, Uppsala, Västerås och Norrköping.

Den här veckan kom de första eleverna från Sverige för att bekanta sig med ÅA.

Alice Ingå från Norrköping, Malin Grönqvist från Västerås, Kristian Brännström från Stockholm, Amanda Ivansson från Stockholm har precis deltagit i en kemiföreläsning med studerande vid Åbo Akademi. De går alla på gymnasielinjer som är inriktade på naturvetenskap och tycker att universitetsnivån verkar överkomlig efter första intrycket.

- I och för sig var det bara en föreläsning, men det var mycket man kände igen från gymnasiet. Det känns intressant att se universitetslivet, säger Ivansson.

Gymnasieelever från Sverige besöker Åbo Akademi. Malin Grönqvist , Kristian Brännström , Amanda Ivansson, Alice Ingå.
Malin Grönqvist , Kristian Brännström , Amanda Ivansson, Alice Ingå. Gymnasieelever från Sverige besöker Åbo Akademi. Malin Grönqvist , Kristian Brännström , Amanda Ivansson, Alice Ingå. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi

Akademilektor Johan Werkelin är initiativtagare för projektet som ska få svenska gymnasieelever att lära känna Åbo Akademi.

- Förhoppningen är ju förstås att de kanske skulle söka hit för att studera i Åbo, säger han.

ÅA:s forskare hjälper dem med gymnasieprojekt

Sammanlagt 37 gymnasielever kommer att spendera den här veckan i Åbo. Förutom att bekanta sig med Åbo Akademi och Åbo som stad är det meningen att eleverna ska genomföra en liten forskning under sin vistelse.

- De gör sina egna gymnasiearbeten under den här veckan. De får handledning av våra forskare och lärare, säger Werkelin.

Johan Werkelin.
Johan Werkelin. Johan Werkelin. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi,johan werkelin

Gymnasiearbete ingår i den svenska läroplanen sen 2011 och innebär att man ska göra ett slutarbete. De elever som befinner sig i Åbo just nu går alla på en naturvetenskaplig gymnasielinje så deras arbeten anknyter till det naturvetenskapliga eller teknik.

De har själv fått komma fram med en forskningsfråga, och enligt Werkelin har eleverna varit kreativa och ambitiösa i sina frågeställningar. De ska forska i allt från proteinpulver, kost, saliv till vatten och bakterier.

- Vi ska rena vatten med tre olika metoder, säger Ivansson.

- Vi från Norrköping går en specialiseringskurs inom vattenanalys och vi ska mäta salthalt och ph och sånt, säger Ingå.

Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi.
Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi

- Jag har varit på labbet och förberett bakterieodlingar och sen ska vi odla bakterierna och se vad vi får för resultat, säger Grönqvist.

Vad hoppas ni att ni får ut av den här veckan här?

- Vårt gymnasiearbete kräver att vi är här eftersom vi behöver utrustning som inte finns på vår gymnasieskola i Stockholm. Så det hade inte kunnat göra det utan den här möjligheten att vi fick komma till Åbo. Universitetsmiljön ger mycket inspiration och möjligheter med till exempel utrustning, säger Brännström.

Kunskapen om svenska universitet knapp

Men hur medvetna är de här gymnasieeleverna om den svenskspråkiga universitetsvärlden i Finland?

- Jag visste faktiskt inte att man pratade svenska vid Åbo Akademi, och har föreläsningar på svenska. Så jag skulle inte säga att man är så medveten, säger Ivansson.

- Det känns lite otippat, men samtidigt ändå inte. Man vet ju att det pratas ganska mycket svenska i Finland men ändå känns det otippat, säger Ingå.

- Det känns som att svenska är Sverige och att det är ganska begränsat med utbildning på svenska på andra ställen, säger Grönqvist.

Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi.
Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi

Nej, de svenska gymnasieeleverna har inte så bra koll på de svenskspråkiga studiemöjligheterna i Finland. Men det här försöker Åbo Akademi nu åtgärda genom att bjuda in gymnasielever för att prova på universitetsstudier.

Werkelin kom själv för 20 år sedan från Sverige till Åbo för att studera. Han tror att det är svårt att förstå som svensk att det finns en universitetsmiljö där arbetsspråket faktiskt är svenska utanför Sverige.

- Genom det här projektet vill vi visa att det faktiskt är så, att det är möjligt att studera på svenska i Finland. Jag tror att det som vi gör nu är ett bra sätt visa de här eleverna. De kan sen berätta vidare för andra vad de har sett och varit med om och sprida ordet om att det finns ett sådant här ställe i Finland och det verkar ganska bra.

Åbo nu ett alternativ

Ingå, Grönqvist, Brännström och Ivansson går alla sista året i gymnasiet, och det börjar snart bli aktuellt att bestämma var de vill fortsätta studera. Numera är Finland och Åbo Akademi ett alternativ.

- Från att vi inte visst att det fanns så gillar jag Åbo som stad väldigt mycket, det är mysigt och universitetsmiljön är inspirerande. Det är en uppenbar möjlighet att studera i Finland nu, vilket det inte var innan, säger Brännström.

- Med tanke på att vi fick reda på att Åbo Akademi fanns för bara ett halvt år sen, så känns det nästan som hemma, säger Grönqvist.

För att locka fler studenter från Sverige tror eleverna att universiteten borde vara mer synlig i marknadsföringen i Sverige.

- Jag tror det skulle vara viktigt att de är aktiva på svenska högskole- och universitetsmässor, samt finnas i de broschyrer som skickas hem i brevlådan när man ska söka in till universitet, säger Grönqvist.

Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi.
Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi

- Folk är intresserade av utlandsstudier i allmänhet. Ett så närliggande alternativ där man pratar svenska är ju bra, säger Brännström.

Utlandserfarenhet är precis vad Werkelin tror att Åbo Akademi kunde erbjuda studenter från Sverige.

- Jag skulle säga att en universitetsutbildning här är lika bra som vilken annan ort som helst egentligen. Det som är extra är att du får utlandserfarenhet under dina grundstudier. Det är mycket som är samma i våra kulturer, men så finns det också intressanta saker som skiljer kulturerna. Den här typen av kulturkompetens har du möjlighet att få om du kommer hit och lever och bor i några år, och det kan du inte få på något annat sätt.

Dessutom poängterar Werkelin möjligheten att förkovra sig i svenska, finska och enegelska som är de dagliga språken i Åbo och universitetet.

- Åbo Akademis kännetecken är att våra magistrar är väldigt duktiga på språk.

Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi.
Gymnasieelever från Sverige provar labbet vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo Akademi

Hur kommer det här projektet att fortsätta? Kommer ni att bjuda in fler gymnasieelever från Sverige?

- Vi har ett avtal med skolkoncernen i Sverige att åtminstone fortsätta samarbetet i tre år framåt. Nu gör vi det första gången och förstås är vi lite osäkra, som man är när man gör något första gången. Men vi kommer att utvärdera projektet och sen ser vi om det fortsätter. Kunskapsgymnasiet har sju skolor i Sverige, också i Malmö, Göteborg och en skola till i Stockholm, så kanske vi involverar alla skolor så småningom.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland