Hoppa till huvudinnehåll

Kanerva nöjd med lottningen: "Litmanen hade varma händer"

Finland firar målet mot Kroatien.
Finland firar målet som grejade en poäng borta mot Kroatien i VM-kvalet i höstas. Finland firar målet mot Kroatien. Finlands herrlandslag i fotboll

Grekland ger goda minnen, matchen mot Ungern är en chans till revansch och mötet med Estland känns som ett derby. Landslagstränaren Markku Kanerva var en nöjd man efter att Finland lottats mot bekanta motståndare i nya Nations League.

En av avsikterna med Uefas nya satsning Nations League är att även mindre fotbollsländer ska ha chans att kvala in till EM-slutspelet, i och med att man endast möter nationer som befinner sig i samma trakter i världsrankingen.

Finlands herrar spelar i C-divisionen i grupp två, och kommer att möta Ungern, Grekland och Estland.

– Som helhet är jag nöjd med lottningen, Litmanen hade varma händer, sammanfattar Kanerva på Bollbundets webbplats efter lottningen där Jari Litmanen var den som fanns uppe på scen i Lausanne för att sköta om C-divisionen.

Kanerva är medveten om hur hårt motståndet är i gruppen.

– Lagen vi möter är tuffa, men ännu viktigare än motståndarna är att våra spelare är i skick på hösten och att alla får gott om speltid i bra klubbar, säger Kanerva.

Lottningen av grupperna till Ueafa Nations league.
Jari Litmanen under lottningen av Uefa Nations league. Lottningen av grupperna till Ueafa Nations league. Bild: Salvatore Di Nolfi/EPA UEFA Nations League 2018–2019,Jari Litmanen,UEFA Nations League

Finland har förlorat sina två senaste matcher mot Ungern med 1–2 och 0–1. Finlands saldo mot Grekland på de tre senaste matcherna är en vinst, ett kryss och en förlust.

– Två knappa förluster mot Ungern i senaste kval, och historien kommer alla givetvis ihåg. Åtminstone har vi revansch att utkräva. Under min senaste sejour vann vi borta mot Grekland. Av de alternativ som fanns kvar i korgen, Grekland och Serbien, var Grekland definitivt det bättre alternativet, säger Kanerva.

– Båda Ungern och Grekland har nya huvudtränare, vi får se hur det påverkar deras spelstil. Vi kommer såklart att följa med dem noga under våren, säger Kanerva.

Den tredje gruppmotståndaren Estland är en drömmotståndare, åtminstone ur de finländska fansens synvinkel.

– Att möta Estland känns lite som ett derby och intresserar säkert fansen. Vi har goda minnen från den senaste vinsten mot Estland i november i Helsingfors, men det är skäl att minnas att Estland gick vidare till det fortsatta kvalet till EM 2012 och är ett tufft motstånd, säger Kanerva.

Uefa Nations Leagues gruppspel avgörs mellan september och november i höst och det exakta matchprogrammet klarnar ännu under dagen.

Text: Christian Joffs