Hoppa till huvudinnehåll

Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Ingredienser, 3 burkar

  • 2 apelsiner
  • 2 blodgrape
  • 5 lime
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kanelstång
  • 5 stjärnanis

Gör så här

  1. Picka skalen på frukten t.ex. med en cocktailpinne.
  2. Lägg citrusfrukterna i kallt vatten i skilda kastruller.
  3. Sjud långsamt upp under lock.
  4. Häll av det uppkokta vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca 20-30 min beroende på frukt tills skalet är mjukt och lite geleaktigt.
  5. Lyft och fördela i 3 kastruller med sockerlag.
  6. Krydda sockerlagen med kanel och stjärnanis för grapefrukt, rosmarin för apelsin.
  7. Sjud i ca 30 min och låt sedan frukten svalna i lagen, helst får den stå över över natten och dra.
  8. Skär i klyftor och ringla sockerlag över vid servering, eller hacka grova bitar och blanda till en chunky marmelad med lite sockerlag.

Mer om recepten:

  • Använd gärna ekologiska frukter.
  • Alla sorters mogna citrusfrukter kan kokas in så här.
  • Picka skalen ordentligt igenom så att frukten inte spricker när den sjuder.
  • Vattenkokningen renar frukten och tar bort beskheten ur skalet, därför ska man byta vatten efter första uppkoket.
  • Fuska inte med sjudningen, skalet blir nämligen segt om man inte kokar det mjukt i vatten. Det går inte att rädda genom att istället eftersjuda länge i sockerlag.
  • Förvara inlagda hela frukter i tätslutande glasburkar i kylen. Då är hållbarheten flera månader.
  • Är frukten omogen kan den förbli aningen besk, hacka den då grovt och koka in den med lite sockerlag till en söt marmelad istället.
  • Milda ostar gjorda på komjölk lämpar sej bra till citrus, t.ex. ricotta, mascarpone, färskost eller en mild vitmögelost.
  • Vill du servera frökex till ostbrickan hittar du receptet här
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag.
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag. Bild: Yle / Carina Ahlskog citrusfrukter,Sockerlag,recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept