Hoppa till huvudinnehåll

Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Ingredienser, 3 burkar

  • 2 apelsiner
  • 2 blodgrape
  • 5 lime
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kanelstång
  • 5 stjärnanis

Gör så här

  1. Picka skalen på frukten t.ex. med en cocktailpinne.
  2. Lägg citrusfrukterna i kallt vatten i skilda kastruller.
  3. Sjud långsamt upp under lock.
  4. Häll av det uppkokta vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca 20-30 min beroende på frukt tills skalet är mjukt och lite geleaktigt.
  5. Lyft och fördela i 3 kastruller med sockerlag.
  6. Krydda sockerlagen med kanel och stjärnanis för grapefrukt, rosmarin för apelsin.
  7. Sjud i ca 30 min och låt sedan frukten svalna i lagen, helst får den stå över över natten och dra.
  8. Skär i klyftor och ringla sockerlag över vid servering, eller hacka grova bitar och blanda till en chunky marmelad med lite sockerlag.

Mer om recepten:

  • Använd gärna ekologiska frukter.
  • Alla sorters mogna citrusfrukter kan kokas in så här.
  • Picka skalen ordentligt igenom så att frukten inte spricker när den sjuder.
  • Vattenkokningen renar frukten och tar bort beskheten ur skalet, därför ska man byta vatten efter första uppkoket.
  • Fuska inte med sjudningen, skalet blir nämligen segt om man inte kokar det mjukt i vatten. Det går inte att rädda genom att istället eftersjuda länge i sockerlag.
  • Förvara inlagda hela frukter i tätslutande glasburkar i kylen. Då är hållbarheten flera månader.
  • Är frukten omogen kan den förbli aningen besk, hacka den då grovt och koka in den med lite sockerlag till en söt marmelad istället.
  • Milda ostar gjorda på komjölk lämpar sej bra till citrus, t.ex. ricotta, mascarpone, färskost eller en mild vitmögelost.
  • Vill du servera frökex till ostbrickan hittar du receptet här
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag.
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag. Bild: Yle / Carina Ahlskog citrusfrukter,Sockerlag,recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

  • Lyxig frukost med långbakad frukt

    En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

    Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.

  • Paprikarullader med parmaskinka och paprikavinägrett

    Färggrannt och festligt också till vardagen.

    Rostad paprika blir söt, mjuk och formbar. Tillsammans med salt parmaskinka och frisk salvia får vi en färggrann rätt att njuta av. Servera gärna med ris och en frisk paprikavinägrett.