Hoppa till huvudinnehåll

Många ungdomar är arbetslösa i Lovisa - på Lilla Petters gård får de en meningsfull vardag

Kim Starck lutar sig över ett pysselbord.
Kim Starck pysslar med en affisch. Kim Starck lutar sig över ett pysselbord. Bild: Yle/Sofia Strömgård Ungdomsverksamhet,Lovisa,ungdomsverkstad

Ungdomsverkstaden Lilla Petters gård i Lovisa flyttade till ett ny plats i augusti. Ungdomarna har fått gå loss på målfärger och nu sprudlar lokalen av kreativitet och glada färger.

När ungdomsverkstaden flyttade till sitt nya hem var väggarna vita och rummen stela och trista. Efter några månader har väggarna blivit målade i glada färger och det hänger vackra målningar på väggarna. Det är händiga Lovisaungdomar som fått utlopp för sin kreativitet under de senaste månaderna.

Tiger.
Till och med toalettväggen har blivit dekorerad. Tiger. Bild: Yle/Sofia Strömgård tiger,toaletter,konst,lilla petters gård

Både handledarna och ungdomarna är mycket nöjda med de nya lokalerna. Det finns betydligt mer utrymme än på det gamla stället och fler ungdomar kan nu ta del av verksamheten.

Möbler snyggas upp

Till Lilla Petters gård får unga vuxna i ålder 18 till 24 år komma om de till exempel inte har ett jobb eller en studieplats, berättar arbetshandledare Mikael Holmström.

- Ungdomarna kommer från olika håll. De kanske har slutat skolan eller så har de andra problem.

Det finns också några ungdomar som har en utbildning men saknar jobb. Då kan det komma till verkstaden för att få något att göra under dagarna.

I ungdomsverkstaden finns det mycket att göra, till exempel finns det en hel del möbler som behöver snyggas upp, slipas och målas. Möblerna kan tillhöra privata kunder eller vara stadens.

Mikael Holmström mäter längden på ett bordsben.
Mikael Holmström inspekterar ett bord som slipas. Mikael Holmström mäter längden på ett bordsben. Bild: Yle/Sofia Strömgård Lovisa,Ungdomsverksamhet,ungdomsverkstad

Nästan alla möbler i verkstaden är gamla och de har rustats upp av ungdomarna. Några är målade i glada färger medan andra har klätts med tyger eller försetts med kuddar i olika former och färger.

Ungdomarna kan också hjälpa till med att måla och tapetsera. Man behöver inte kunna någonting från början utan man lär sig i verkstaden.

När Yle Östnyland besöker verkstaden håller ett gäng på med att förbereda lunchen, fisk och potatismos. Det pågår en innebandymatch i källarvåningen och några pysslar med affischer eller slipar på någon möbel. Det är mycket på gång, med andra ord.

Egen motivation behövs

För tillfället har verkstaden 12 kunder men flera ungdomar intervjuas och tas med i verksamheten på löpande band. Som mest får 18 ungdomar plats.

- Man kommer först på intervju och så går vi igenom vad de skulle vilja göra och hur deras livssituation ser ut. Vi kartlägger behoven först, säger Mikael Holmström.

Det är frivilligt att komma till verkstaden och ungdomarna ska själv vilja komma.

- De måste ha någon slags motivation.

Under de första veckorna är de flesta ganska tystlåtna och inåtvända, men det brukar vända.

Det finns en del som har stora problem att koncentrera sig, för någon kan det ta en timme att bygga en fågelholk medan det tar en hel dag för en annan.

- Men huvudsaken är att det blir gjort, säger Mikael Holmström.

Johanna är skicklig på att måla

Johanna Huikuri har besökt verkstaden i ungefär ett år. Hon brukar mest jobba i köket, göra mat, städa och sy. Med sig har hon sin hund Pixie som ibland brukar följa med matte.

- Man lär sig mycket nytt men inte vet jag ännu vad jag ska göra efter det här.

Johanna Huikuri och hunden Pixie.
Johanna Huikuri vid sin målning. Johanna Huikuri och hunden Pixie. Bild: Yle/Sofia Strömgård Lovisa,ungdomsarbetslöshet,johanna huikuri

Hon är utbildad bildartesan och tycker om att jobba med konst. Som bildartesan kan man till exempel göra affischer och illustreringar.

I aulan hänger två av Huikuris målningar. Den ena föreställer ett träd och den andra en påfågel.

Ganska många arbetslösa ungdomar i Lovisa

I Lovisas välfärdsplan så har man speciellt noterat ungdomar mellan 17 och 24 år som är utan jobb eller studieplats. Nästan 21 procent av dem får utkomststöd, vilket är aningen högre än i resten av landet.

Sysselsättningskoordinator Petri Hirvonen berättade att 69 Lovisabor under 25 år var arbetslösa i slutet av november.

- Det är en ganska stor mängd.

För att bekämpa arbetslösheten har man utökat antalet platser i ungdomsverkstaden från 12 till 18.

Petri Hirvonen.
Petri Hirvonen säger att det är viktigt att ungdomarna blir mer motiverade på ungdomsverkstaden. Petri Hirvonen. Bild: Yle/Sofia Strömgård Lovisa,sysselsättning,petri hirvonen

Ett av problemen är att Lovisa saknar studieplatser på andra stadiet.

- Många ungdomar borde vara riktigt motiverade för att börja resa till Borgå, Kotka eller Helsingfors, säger Hirvonen.

Att bussarna går sällan gör inte saken bättre.

Studier och arbete

Enligt Hirvonen är det viktigaste med ungdomsverkstaden att ungdomarna blir mer motiverade så att de sedan kan ta sig vidare i livet. I genomsnitt brukar en person tillbringa ungefär 6 månader på Lilla Petters gård.

- En fjärdedel av ungdomarna går ut i arbetslivet och hälften börjar studera.

I genomsnitt brukar en person tillbringa ungefär 6 månader på Lilla Petters gård.

Överlag har arbetslösheten bland ungdomar i Lovisa minskat en aning.